Kotlety wieprzowe z koprem włoskim
Przepis na smażone kotlety wieprzowe z kością, podawane z duszonym koprem włoskim i przyprawami.
1.Lekko zgnieć nasiona kopru włoskiego w moździerzu. Przesyp do małej miski, dodaj 2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Kotlety schabowe dopraw 3 łyżeczkami mieszanki przypraw.
2.Roztop masło na średnim ogniu patelni. Dodaj świeży koper, 1/2 szklanki bulionu i pozostałą mieszankę przypraw. Przykryj patelnię, zwiększ ogień do średniego i gotuj 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż koper zacznie mięknąć i przyrumieni się (zmniejsz ogień, jeśli koper za szybko się zarumieni).
3.Odkryj, zmniejsz ogień do średniego i dodaj pozostałą 1/4 szklanki bulionu i 2 łyżki stołowe. pietruszki. Gotuj przez 1 do 2 minut, często mieszając. Wymieszaj pozostałą pietruszkę i liście, dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do średniej miski.
4.Wytrzyj patelnię, dodaj olej i podgrzej na średnim ogniu. Ułóż kotlety wieprzowe i smaż przez 10 do 12 minut, obracając jeden raz szczypcami, aż będą dobrze zrumienione. Aby sprawdzić, czy jest wysmażone, zrób małe nacięcie w pobliżu kości i zajrzyj do środka. Wieprzowina powinna być jeszcze odrobinę różowa.
5.Podawaj kotlety wieprzowe z koprem włoskim.
- cztery kotlety wieprzowe z kością o grubości ok 2,5 cm
- 2 łyżeczkami nasion kopru włoskiego
- 3 łyżki masła
- 2 średnie bulwy kopru włoskiego, przycięte, wydrążone i pokrojone w paski o grubości ok 1 cm, plus 1/4 szklanki grubo posiekanych liści
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól