Smażony makaron szanghajski z wieprzowiną
Przepis na makaron w stylu chińskim, podsmażony z sosem sojowym i kawałkami wieprzowiny.
1.W misce wymieszaj wieprzowinę z 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru pudru, mąką kukurydzianą i 1/2 łyżki oleju roślinnego. Zostaw na około 15 minut.
2.W międzyczasie zagotuj wodę w dużym rondlu, a następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i opłucz pod zimną bieżącą wodą.
3.Doprowadź rondel z wodą do wrzenia na dużym ogniu. Dodaj kapustę pekińską i blanszuj przez 2 minuty, aż zmięknie. Odcedź.
4.Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w woku lub dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 3 minuty, mieszając, aż mięso się ugotuje.
5.Dodaj odsączony makaron i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj kapustę pekińską, pozostałe 1/2 łyżeczki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego i ciemny sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
6.Dodaj olej sezamowy, przełóż na talerz i podawaj do zjedzenia.
- 100g chudej wieprzowiny, pokrojonej w mniejsze kawałki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 300 gramów makaronu szanghajskiego
- 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej
- 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego