Smażony makaron szanghajski z wieprzowiną

Smażony makaron szanghajski z wieprzowiną

Przepis na makaron w stylu chińskim, podsmażony z sosem sojowym i kawałkami wieprzowiny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj wieprzowinę z 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru pudru, mąką kukurydzianą i 1/2 łyżki oleju roślinnego. Zostaw na około 15 minut.

2.W międzyczasie zagotuj wodę w dużym rondlu, a następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i opłucz pod zimną bieżącą wodą.

3.Doprowadź rondel z wodą do wrzenia na dużym ogniu. Dodaj kapustę pekińską i blanszuj przez 2 minuty, aż zmięknie. Odcedź.

4.Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w woku lub dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 3 minuty, mieszając, aż mięso się ugotuje.

5.Dodaj odsączony makaron i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj kapustę pekińską, pozostałe 1/2 łyżeczki cukru pudru, 1 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego i ciemny sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.

6.Dodaj olej sezamowy, przełóż na talerz i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 100g chudej wieprzowiny, pokrojonej w mniejsze kawałki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 300 gramów makaronu szanghajskiego
  • 3 liście kapusty pekińskiej, posiekanej
  • 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy dań głównych

Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Kurczak Teriyaki
45minut
4osoby
Kurczak Teriyaki
Kurczak Teriyaki to danie pochodzące z japońskiej kuchni, które zdobyło popularność na całym świecie. Charakteryzuje się soczystym mięsem kurczaka w pysznym, słodko-słonym sosie Teriyaki. Przygotowanie tego dania w domu jest łatwe i pozwala dostosować smaki do własnych preferencji.
Lasagne
2godziny
6osób
Lasagne
Lasagne to klasyczne danie włoskie, które zachwyca swoją warstwowością i bogactwem smaków. zawiera aromatyczną mięsno-pomidorową mieszankę, gładką bechamel oraz warstwy soczystego sera. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
Pesto alla Trapanese
30minut
2osoby
Pesto alla Trapanese
Pyszne pesto alla Trapanese, będące specjalnością kuchni włoskiej, której bazą są pomidory i migdały. To danie świetnie sprawdza się jako szybki i smaczny obiad. Smacznego!