Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.
1.Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę, marchew, seler i pancettę i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, ale nie zrumienią się. Przesyp mieszankę warzywną do dużej miski.
2.Dodaj pozostałą oliwę z oliwek do rondla i podgrzej. Dodaj wołowinę, cielęcinę i wieprzowinę i smaż na umiarkowanie dużym ogniu przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko różowe.
3.Przełóż mieszankę warzywną z powrotem do rondla. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę na dużym ogniu, aż zacznie pachnieć.
4.Dolej wino i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż wino prawie odparuje.
5.Dodaj pomidory i ich soki, wywar z kurczaka, tymianek i liść laurowy. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu i zagotuj na dużym ogniu.
6.Przykryj częściowo i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Wyrzuć liść laurowy. Dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze przez kilka minut.
7.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą ugotuj makaron penne do al dente. Odcedź.
8.Do garnka z makaronem dodaj sos i wymieszaj.
9.Podawaj makaron w głębokich miseczkach lub talerzach z dodatkiem startego parmezanu do posypania.
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 1 średnia marchewka, drobno pokrojona
- 1 średnie żebro z selera, drobno pokrojone w kostkę
- 60g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
- 200g mielonej wołowiny
- 200g funt mielonej cielęciny
- 100g funta mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- puszka obranych pomidorów, drobno posiekane, z sokiem
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 0,25 szklanki śmietanki kremówki
- 900g makaronu penne rigate
- świeżo starty parmezan do podania
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól