Makaron z sosem Bolognese

Makaron z sosem Bolognese

Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę, marchew, seler i pancettę i smaż na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną, ale nie zrumienią się. Przesyp mieszankę warzywną do dużej miski.

2.Dodaj pozostałą oliwę z oliwek do rondla i podgrzej. Dodaj wołowinę, cielęcinę i wieprzowinę i smaż na umiarkowanie dużym ogniu przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko różowe.

3.Przełóż mieszankę warzywną z powrotem do rondla. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę na dużym ogniu, aż zacznie pachnieć.

4.Dolej wino i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż wino prawie odparuje.

5.Dodaj pomidory i ich soki, wywar z kurczaka, tymianek i liść laurowy. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu i zagotuj na dużym ogniu.

6.Przykryj częściowo i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Wyrzuć liść laurowy. Dodaj śmietankę i gotuj sos jeszcze przez kilka minut.

7.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą ugotuj makaron penne do al dente. Odcedź.

8.Do garnka z makaronem dodaj sos i wymieszaj.

9.Podawaj makaron w głębokich miseczkach lub talerzach z dodatkiem startego parmezanu do posypania.


Składniki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 1 średnia marchewka, drobno pokrojona
  • 1 średnie żebro z selera, drobno pokrojone w kostkę
  • 60g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
  • 200g mielonej wołowiny
  • 200g funt mielonej cielęciny
  • 100g funta mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • puszka obranych pomidorów, drobno posiekane, z sokiem
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 0,25 szklanki śmietanki kremówki
  • 900g makaronu penne rigate
  • świeżo starty parmezan do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Chrupiący sznycel wiedeński z konfiturą z borówki
1godzina
4osoby
Chrupiący sznycel wiedeński z konfiturą z borówki
Pyszny, chrupiący kotlet z cielęciny w panierce z dodatkiem konfitury borówkowej.
Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą
1.5godziny
2osoby
Kurczak z papryką, pomidorami i kiełbasą
Świetna potrawa z udek kurczaka i kiełbasą w sosie paprykowo-pomidorowym. Pyszne i sycące wschodnioeuropejskie danie.
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
45minut
4osoby
Rigatoni z sosem pomidorowym na bazie wódki
Prosty przepis na smaczny makaron z pikantnym sosem pomidorowym na bazie wódki.