Klopsiki z żurawiną
Tradycyjne szwedzkiego klopsiki, podawane z żurawiną lub dżemem borówkowym. Dodatek chleb nasączonego mlekiem, sprawia że klopsiki są wyjątkowo delikatne. Warto spróbować.
1.Namocz chleb w mleku, aż zmięknie, a następnie w mikserze wyposażonym w łopatkę mieszaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Dodaj wołowinę, wieprzowinę, cebulę i jajko i mieszaj na niskich obrotach aż do połączenia. Posyp zielem angielskim, gałką muszkatołową, 1/2 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczką pieprzu. Zwiększ prędkość do średniej i miksuj, aż do połączenia, około.
3.Ustaw w pobliżu małą miskę z zimną wodą i od czasu do czasu zwilżając dłonie, delikatnie uformuj niewielkie porcje mięsa w kulki - powinieneś otrzymać około 25 kulek.
4.Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę stołową masła i oliwy. Gdy masło się rozpuści, dodaj połowę klopsików. Zmniejsz ogień do średniego i smaż przez ok 2 minuty, aż się zrumienią. Odwróć i zrumień drugą stronę. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i powtórz z pozostałymi klopsikami.
5.Odlej tłuszcz, ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj pozostałą łyżkę masła i oliwy. Dodaj mąkę i smaż około 1 minuty, mieszając drewnianą łyżką, aż masa stanie się jasnobrązowa.
6.Wlej bulion z kurczaka i śmietanę, zagotuj. Umieść klopsiki z powrotem na patelni, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Gotuj przez ok 8 - 10 minut, aż sos zgęstnieje.. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7.W międzyczasie w robocie kuchennym wymieszaj żurawinę, cukier, skórkę i sok z cytryny, imbir i 1/4 łyżeczki soli. W razie potrzeby, dodaj więcej cukru i soli do smaku.
8.Przełóż klopsiki do miski. Posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem i polej klopsiki sosem. Podawaj z dodatkiem żurawiny.
- 340g mielonej wołowiny
- 340g mielonej wieprzowiny
- 130g pełnoziarnistego chleba, grubo posiekany
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki uniwersalnej
- 1 szklanka rosołu z kurczaka
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz