Kotleciki mielone z pieczarkami
Smaczne kotleciki mielone z pieczarkami i cebulką. Super danie obiadowe lub jako przekąska.
1.Jedną z cebul obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do mięsa mielonego.
2.Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle dodając szczyptę soli i pieprzu. Po usmażeniu wrzucić do miski z mięsem.
3.Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
4.Formujemy kulki o średnicy ok 4-5cm i obtaczamy je w bułce tartej, lekko je spłaszczając. Powinno być ok 16 sztuk.
5.Kotleciki smażymy z obu stron na oliwie z oliwek, aż się zarumienią i usmażą w środku.
6.W miedzy czasie obieramy drugą cebulę i kroimy na plasterki. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle do zarumienienia.
7.Kotleciki po usmażeniu, dekorujemy podsmażoną cebulką.
Kotleciki możemy podać jako przekąski z pieczywem (np. bagietką czosnkową) i sosem, lub jako danie obiadowe z ziemniakami, warzywami i surówką.
- 0,5kg mięsa mielonego z szynki
- 150g pieczarek
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + wiecej do obtoczenia kotlecików
- oliwa z oliwek
- masło
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka w proszku