Kotleciki mielone z pieczarkami

Kotleciki mielone z pieczarkami

Smaczne kotleciki mielone z pieczarkami i cebulką. Super danie obiadowe lub jako przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Jedną z cebul obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do mięsa mielonego.

2.Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle dodając szczyptę soli i pieprzu. Po usmażeniu wrzucić do miski z mięsem.

3.Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.

4.Formujemy kulki o średnicy ok 4-5cm i obtaczamy je w bułce tartej, lekko je spłaszczając. Powinno być ok 16 sztuk.

5.Kotleciki smażymy z obu stron na oliwie z oliwek, aż się zarumienią i usmażą w środku.

6.W miedzy czasie obieramy drugą cebulę i kroimy na plasterki. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle do zarumienienia.

7.Kotleciki po usmażeniu, dekorujemy podsmażoną cebulką.


Dodatkowe wskazówki:

Kotleciki możemy podać jako przekąski z pieczywem (np. bagietką czosnkową) i sosem, lub jako danie obiadowe z ziemniakami, warzywami i surówką.

Składniki
  • 0,5kg mięsa mielonego z szynki
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + wiecej do obtoczenia kotlecików
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka w proszku
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec