Śledzie na słodko w morelach

Śledzie na słodko w morelach

Pyszne śledzie na słodko z dodatkiem moreli, rodzynek i żurawiny. Wspaniała potrawa na świąteczny, wigilijny stół, ale również na co dzień. Zapraszam do przyrządzenia wyśmienitych śledzi na słodko. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Filety śledziowe opłukać dobrze w wodzie i pokroić w paski o szerokości ok. 1,5-2cm.

2.Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy z oliwek.

3.Morele pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli wraz z rodzynkami i żurawiną.

4.Chwilę smażyć.

5.Dodać 2 łyżki miodu, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

6.Patelnię zdjąć z palnika i dodać śledzie.

7.Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do naczynia.

8.Przełożyć do naczynia i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, by śledzie nabrały smaku.

9.Podawać z chlebem posmarowanym masłem.


Składniki
  • 6 filetów śledziowych w zalewie octowej
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 20 szt. moreli suszonych
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini