Śledzie na słodko w morelach
Pyszne śledzie na słodko z dodatkiem moreli, rodzynek i żurawiny. Wspaniała potrawa na świąteczny, wigilijny stół, ale również na co dzień. Zapraszam do przyrządzenia wyśmienitych śledzi na słodko. Smacznego!
1.Filety śledziowe opłukać dobrze w wodzie i pokroić w paski o szerokości ok. 1,5-2cm.
2.Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy z oliwek.
3.Morele pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli wraz z rodzynkami i żurawiną.
4.Chwilę smażyć.
5.Dodać 2 łyżki miodu, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
6.Patelnię zdjąć z palnika i dodać śledzie.
7.Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do naczynia.
8.Przełożyć do naczynia i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, by śledzie nabrały smaku.
9.Podawać z chlebem posmarowanym masłem.
- 6 filetów śledziowych w zalewie octowej
- 3 duże cebule
- 2 łyżki miodu
- ok. 20 szt. moreli suszonych
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny