Pierogi ruskie z mąki razowej

Pierogi ruskie z mąki razowej

Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Jest to jedno z najbardziej znanych polskich potraw, znanych również zagranicą. Przepis pokazuje jak przygotować tradycyjne pierogi ruskie, ulepione z ciasta z mąki razowej. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

2.Mąkę przesiewamy przez sitko do miski.

3.Wbijamy jajko.

4.Dolewając wodę mieszamy zagniatając ciasto.

5.Ciasto odkładamy do czasu przygotowania farszu i przykrywamy ściereczką.

6.Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na dwóch łyżkach masła aż się zarumieni.

7.Do ugotowanych ziemniaków, dodajemy twaróg, 1-2 łyżki cebuli z masłem, doprawiamy solą i pieprzem.

8.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3mm i wycinamy w nim krążki za pomocą szklanki o niewielkiej średnicy.

9.Na krążki kolejno nakładamy farsz i formujemy pierogi.

10.Przygotowane pierogi wrzucamy do kipiącej osolonej wody i gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

11.Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i polewany pozostałym na patelni masłem z cebulą.


Składniki
  • ok. 30 dag mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • ok. 1 szkl. letniej wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 25dag twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce