Pierogi ruskie z mąki razowej
Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Jest to jedno z najbardziej znanych polskich potraw, znanych również zagranicą. Przepis pokazuje jak przygotować tradycyjne pierogi ruskie, ulepione z ciasta z mąki razowej. Smacznego!
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
2.Mąkę przesiewamy przez sitko do miski.
3.Wbijamy jajko.
4.Dolewając wodę mieszamy zagniatając ciasto.
5.Ciasto odkładamy do czasu przygotowania farszu i przykrywamy ściereczką.
6.Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na dwóch łyżkach masła aż się zarumieni.
7.Do ugotowanych ziemniaków, dodajemy twaróg, 1-2 łyżki cebuli z masłem, doprawiamy solą i pieprzem.
8.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3mm i wycinamy w nim krążki za pomocą szklanki o niewielkiej średnicy.
9.Na krążki kolejno nakładamy farsz i formujemy pierogi.
10.Przygotowane pierogi wrzucamy do kipiącej osolonej wody i gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
11.Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i polewany pozostałym na patelni masłem z cebulą.
- ok. 30 dag mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- ok. 1 szkl. letniej wody
- 4 średnie ziemniaki
- 25dag twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz