Ryba smażona w cieście

Ryba smażona w cieście

Przepis na soczyste filety rybne, nasączone aromatem cytryny i przypraw, otulone są delikatnym cienkim ciastem, tworząc chrupiącą powłokę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Pozostaw na chwilę, aby składniki się przegryzły.

2.W misce przygotuj ciasto, mieszając mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale być jednocześnie gładka.

3.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.

4.Zamocz filety rybne w cieście, upewniając się, że są równomiernie pokryte.

5.Smaż filety na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor, co zajmie około 3-4 minut z każdej strony, w zależności od grubości ryby.

6.Po usmażeniu, wyjmij filety na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

7.Podawaj smażoną rybę w cieście na gorąco, udekorowaną plasterkami cytryny i posiekaną pietruszką.


Składniki
  • 4 filety rybne (np. mintaj, dorsz)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • plasterki cytryny i świeża pietruszka do podania
  • sól
  • pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne