Jajka faszerowane z boczkiem i wędzoną papryką
Pyszne jajka faszerowane z boczkiem i z dodatkiem wędzonej papryki. Świetny pomysł na śniadanie lub jako przystawka na świąteczny stół.
1.Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Delikatnie obierz jaja z skorupki.
2.Pokrój jajka wzdłóż na połówki. Usuń żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć żółtka łyżką.
3.Ugotowane plastry boczku pokrój na drobno. Pietruszkę posiekaj.
4.Do miseczki z żółtkami dodaj majonez, pietruszkę, boczek i ostry sos paprykowy. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
5.Delikatnie nałóż łyżeczką mieszankę w zagłębieniach białek jaj. Gotowe do podania posyp odrobiną wędzonej papryki.
- 4 duże jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 plastry ugotowanego boczku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- ostry sos pieprzowy do smaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- wędzona papryka w proszku