Sałatka z awokado i mango
Lunche
Kolacje
Warzywa
Owoce
Przyjęcie
Wegetariańskie
Kuchnia Meksykańska
Sałatki
Owocowe
30minut
8osób
łatwy
Pyszna meksykańska sałatka z mango i awokado. Idealna na lekki i zdrowy posiłek.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Przygotuj sos winegret: wymieszaj w małej misce oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, kminek, chile w proszku i papryczkę jalapeño. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż.
2.Do dużej miski wrzuć liście sałaty, mango, czerwoną cebulę, awokado i kolendrę. Polej winegretem. i wymieszaj. Podziel na 8 miseczek i podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka proszku ancho chile
- 1 jalapeño, posiekane
- 2 główki sałaty masłowej, umyte, wysuszone i porwane na mniejsze kawałki
- 3 mango, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól