Jajko sadzone z szparagami
Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.
1.Do wysokiego garnka nalać wody i wsypać 1 łyżeczkę soli.
2.Włożyć szparagi tak, aby końcówki wystawały ponad wodę i gotować ok. 10 min, aż łodygi zmiękną.
3.Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła i rozbić 4 jaja. Posypać solą i pieprzem i smażyć kilka minut (żółtko nie musi być do końca ścięte, jeśli chcesz).
4.Na dwóch talerzach ułożyć po 4 szparagi i po 2 jajka.
5.Na patelni ponownie rozpuścić 2 łyżeczki masła i polać nim szparagi.
Zamiast szparagów możesz użyć fasolki szparagowej zielonej lub żółtej.
- 8 szt. szparagów zielonych
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- masło