Jajko sadzone z szparagami

Jajko sadzone z szparagami

Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do wysokiego garnka nalać wody i wsypać 1 łyżeczkę soli.

2.Włożyć szparagi tak, aby końcówki wystawały ponad wodę i gotować ok. 10 min, aż łodygi zmiękną.

3.Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła i rozbić 4 jaja. Posypać solą i pieprzem i smażyć kilka minut (żółtko nie musi być do końca ścięte, jeśli chcesz).

4.Na dwóch talerzach ułożyć po 4 szparagi i po 2 jajka.

5.Na patelni ponownie rozpuścić 2 łyżeczki masła i polać nim szparagi.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast szparagów możesz użyć fasolki szparagowej zielonej lub żółtej.

Składniki
  • 8 szt. szparagów zielonych
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • masło
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dań z jajek

Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
45minut
8osób
Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Pożywny omlet włoski z dodatkiem szpinaku, papryczki jalapeño i sera Grana Padano. Pyszny posiłek na śniadanie lub kolację.
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.