Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
1.Podziel brokuły na różyczki. Odstaw kilka małych różyczek na dekorację.
2.W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.
3.Dodaj pokrojony ziemniak i większość różyczek brokułów. Mieszaj przez kolejne 2-3 minuty.
4.Wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut).
5.Zupę zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub miksera. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i ponownie zmiksuj.
6.Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
7.Podawaj zupę na głębokich talerzach. Na wierzchu każdej porcji umieść kilka odłożonych różyczek brokułów oraz dodaj kilka grzanek.
- 1 średni brokuł (ok. 600g)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 60ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- grzanki