Zupa z czerwoną soczewicą, boczkiem i ziemniakami
Prosta i sycąca zupa z czerwonej soczewicy oraz boczkiem i ziemniakami.
1.Dokładnie opłucz czerwoną soczewicę w durszlaku. Odłóż na bok.
2.Rozgrzej rondel na średnim ogniu. Dodaj kawałki bekonu i smaż przez około 2 minuty, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zacznie być chrupiący.
3.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Zwiększ ogień i smaż przez około 2 minuty lub do momentu, aż cebula zmięknie.
4.Wlej bulion z kurczaka, sos Worcestershire, ziemniaki i 1 łyżeczkę soli, doprowadź do umiarkowanego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
5.Wmieszaj soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszaj zupę, aby soczewica nie przywarła do dna garnka.
6.Dopraw do smaku solą i pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszką.
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 plastry bekonu, pokrojone na 2-cm kawałki
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 6 filiżanek bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 220g młodych czerwonych ziemniaków, pokrojonych w 1-cm kostkę
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- siekana pietruszka, do dekoracji