Zupa z czerwoną soczewicą, boczkiem i ziemniakami

Zupa z czerwoną soczewicą, boczkiem i ziemniakami

Prosta i sycąca zupa z czerwonej soczewicy oraz boczkiem i ziemniakami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Dokładnie opłucz czerwoną soczewicę w durszlaku. Odłóż na bok.

2.Rozgrzej rondel na średnim ogniu. Dodaj kawałki bekonu i smaż przez około 2 minuty, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zacznie być chrupiący.

3.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Zwiększ ogień i smaż przez około 2 minuty lub do momentu, aż cebula zmięknie.

4.Wlej bulion z kurczaka, sos Worcestershire, ziemniaki i 1 łyżeczkę soli, doprowadź do umiarkowanego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.

5.Wmieszaj soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż soczewica zmięknie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszaj zupę, aby soczewica nie przywarła do dna garnka.

6.Dopraw do smaku solą i pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszką.


Składniki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 plastry bekonu, pokrojone na 2-cm kawałki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 filiżanek bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 220g młodych czerwonych ziemniaków, pokrojonych w 1-cm kostkę
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • siekana pietruszka, do dekoracji
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy zup

Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem
1godzina
4osoby
Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem
Prosta, kremowa zupa z dyni, wzbogacona chrupiącym boczkiem i pachnącym, świeżym tymiankiem.
Zupa porowo-ziemniaczana
1.5godziny
4osoby
Zupa porowo-ziemniaczana
Aromatyczna i sycąca zupa z ziemniakami, porem, tymiankiem, szczyptą szafranu i pietruszką. Super pomysł na pierwsze danie obiadowe.