Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

Aromatyczna i sycąca zupa z ziemniakami, porem, tymiankiem, szczyptą szafranu i pietruszką. Super pomysł na pierwsze danie obiadowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W garnku podgrzej oliwa z oliwek i masło. Dodaj pory, cebulę i sól, a następnie ustaw ogień na średni. Dodaj tymianek i liść laurowy. Smaż przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodaj szafran, pieprz cayenne i czosnek; smaż, mieszając, przez 1 minutę.

2.Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion z kurczaka. Zwiększ ogień i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut). Wyrzuć gałązkę tymianku i liść laurowy.

3.Przelej 1 szklankę zupy, z kilkoma ziemniakami do blendera i zmiksuj, a następnie przelej z powrotem do garnka z zupą.

4.Za pomocą chochelki przelej porcje zupy do miseczek lub talerzy. Udekoruj natką pietruszki, oraz dodaj śmietanę crème fraîche. Lekko posyp pieprzem i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 duże lub 3 średnie pory, umyte i wysuszone, pokrojone w poprzek
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1/2 liścia laurowego
  • szczypta szafranu, pokruszonego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 350g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka w puszce lub domowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natka pietruszki
  • śmietana crème fraîche, do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce