Zupa porowo-ziemniaczana
Aromatyczna i sycąca zupa z ziemniakami, porem, tymiankiem, szczyptą szafranu i pietruszką. Super pomysł na pierwsze danie obiadowe.
1.W garnku podgrzej oliwa z oliwek i masło. Dodaj pory, cebulę i sól, a następnie ustaw ogień na średni. Dodaj tymianek i liść laurowy. Smaż przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodaj szafran, pieprz cayenne i czosnek; smaż, mieszając, przez 1 minutę.
2.Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i wlej bulion z kurczaka. Zwiększ ogień i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut). Wyrzuć gałązkę tymianku i liść laurowy.
3.Przelej 1 szklankę zupy, z kilkoma ziemniakami do blendera i zmiksuj, a następnie przelej z powrotem do garnka z zupą.
4.Za pomocą chochelki przelej porcje zupy do miseczek lub talerzy. Udekoruj natką pietruszki, oraz dodaj śmietanę crème fraîche. Lekko posyp pieprzem i podawaj do zjedzenia.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka niesolonego masła
- 2 duże lub 3 średnie pory, umyte i wysuszone, pokrojone w poprzek
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1/2 liścia laurowego
- szczypta szafranu, pokruszonego
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 350g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 szklanki bulionu z kurczaka w puszce lub domowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej natka pietruszki
- śmietana crème fraîche, do podania
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku