Zupa szparagowa z porem i gorczycą
Pyszna, kremowa, pożywna i zdrowa zupa szparagowo-porowa z dodatkiem gorczycy, wina, czosnku i śmietanki.
1.W rondlu o pojemności od 4 do 5 litrów podgrzej masło na średnim ogniu. Włóż por, czosnek i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i smaż 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
2.Wsyp 1 łyżeczkę soli i nasiona gorczycy. Dodaj szparagi, wlej bulion z kurczaka, wino i 2,5 szklanki wody. Dobrze wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj bez przykrycia 7 do 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
3.Zdejmij rondel z ognia i pozwól zupie ostygnąć przez 5 minut.
4.Zmiksuj zupę w blenderze. Umyj rondel i przelej zupę krem z powrotem. Dodaj śmietanę i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Dopraw zupę solą i pieprzem.
5.Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub soku z cytryny. Przelej zupę do 8 miseczek i udekoruj każdą porcję 1 do 2 łyżeczkami posiekanej pietruszki.
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/4 szklanki cienko pokrojonego pora
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki białego wina
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1kg szparagów, końce łodyg przycięty, pokrojone na 1,5-cm kawałki
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól