Zupa szparagowa z porem i gorczycą

Zupa szparagowa z porem i gorczycą

Pyszna, kremowa, pożywna i zdrowa zupa szparagowo-porowa z dodatkiem gorczycy, wina, czosnku i śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu o pojemności od 4 do 5 litrów podgrzej masło na średnim ogniu. Włóż por, czosnek i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i smaż 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.

2.Wsyp 1 łyżeczkę soli i nasiona gorczycy. Dodaj szparagi, wlej bulion z kurczaka, wino i 2,5 szklanki wody. Dobrze wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj bez przykrycia 7 do 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

3.Zdejmij rondel z ognia i pozwól zupie ostygnąć przez 5 minut.

4.Zmiksuj zupę w blenderze. Umyj rondel i przelej zupę krem z powrotem. Dodaj śmietanę i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Dopraw zupę solą i pieprzem.

5.Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub soku z cytryny. Przelej zupę do 8 miseczek i udekoruj każdą porcję 1 do 2 łyżeczkami posiekanej pietruszki.


Składniki
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/4 szklanki cienko pokrojonego pora
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki białego wina
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1kg szparagów, końce łodyg przycięty, pokrojone na 1,5-cm kawałki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Powiązane przepisy zup

Zupa porowo-ziemniaczana
1.5godziny
4osoby
Zupa porowo-ziemniaczana
Aromatyczna i sycąca zupa z ziemniakami, porem, tymiankiem, szczyptą szafranu i pietruszką. Super pomysł na pierwsze danie obiadowe.