Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem

Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem

Prosta, kremowa zupa z dyni, wzbogacona chrupiącym boczkiem i pachnącym, świeżym tymiankiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Naoliw wnętrze połówek dyni i dopraw solą. Ułóż połówki dyni ściętą stroną do dołu na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut lub do momentu, gdy mięso dyni będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika. Gdy ostygnie, użyj łyżki, aby wybrać miąższ z dyni.

2.W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący ze wszystkich stron. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i odłóż na bok.

3.Do tłuszczu z boczku dodaj cebulę, czosnek, tymianek, cukier, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne i podsmaż przez 3 minuty.

4.Dodaj pieczoną dynię i bulion, mieszając, dopraw solą i zagotuj zupę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Dodaj śmietanę i pozostaw do ostygnięcia przez 10 minut.

5.Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

6.Po zmiksowaniu podgrzej zupę i rozlej do miseczek. Udekoruj prażonymi pestkami dyni.


Składniki
  • 1,5kg dyni cukrowej, połówki, wydrążone bez pestek
  • 120g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 1 mały biała cebula, posiekana
  • 1 ząbek mielonego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka jasnobrązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki ciężkiej śmietany
  • pieczone pestki dyni, do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Podobne przepisy zup

Zupa z dyni
30minut
4osoby
Zupa z dyni
Pyszna i zdrowa zupa dyniowa. Smaczne, pożywne i szybkie pierwsze danie obiadowe. Smacznego.