Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem
Prosta, kremowa zupa z dyni, wzbogacona chrupiącym boczkiem i pachnącym, świeżym tymiankiem.
1.Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Naoliw wnętrze połówek dyni i dopraw solą. Ułóż połówki dyni ściętą stroną do dołu na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut lub do momentu, gdy mięso dyni będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika. Gdy ostygnie, użyj łyżki, aby wybrać miąższ z dyni.
2.W dużym garnku podsmaż boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący ze wszystkich stron. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i odłóż na bok.
3.Do tłuszczu z boczku dodaj cebulę, czosnek, tymianek, cukier, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne i podsmaż przez 3 minuty.
4.Dodaj pieczoną dynię i bulion, mieszając, dopraw solą i zagotuj zupę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Dodaj śmietanę i pozostaw do ostygnięcia przez 10 minut.
5.Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
6.Po zmiksowaniu podgrzej zupę i rozlej do miseczek. Udekoruj prażonymi pestkami dyni.
- 1,5kg dyni cukrowej, połówki, wydrążone bez pestek
- 120g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 1 mały biała cebula, posiekana
- 1 ząbek mielonego czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka jasnobrązowego cukru
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki ciężkiej śmietany
- pieczone pestki dyni, do dekoracji (opcjonalnie)
- sól