Zupa z dyni

Zupa z dyni

Pyszna i zdrowa zupa dyniowa. Smaczne, pożywne i szybkie pierwsze danie obiadowe. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokroić cebulę na drobno. Czosnek rozgnieść. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę.

2.Rozgrzać olej na wysokiej patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodać dynię i ziemniaki i również obsmażyć i wymieszać.

3.Do patelni wlać bulion, dodać curry, doprawić pieprzem i solą oraz wsypać szczyptę cukru . Wszystko wymieszać i gotować do na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.

4.Po ugotowaniu wszystko razem zmiksować i dodać trochę maggi w płynie. Wsypać pestki z dyni i wymieszać.

5.Podawać na talerze dekorując gałązką pietruszki lub ulubioną przyprawą.


Składniki
  • 1/2 kg surowej dyni
  • 25 dag ziemniaków
  • 15 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1 litr bulionu
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawa maggi w płynie
  • pół szklanki pestek z dyni
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy zup

Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem
1godzina
4osoby
Zupa z pieczonej dyni z boczkiem i tymiankiem
Prosta, kremowa zupa z dyni, wzbogacona chrupiącym boczkiem i pachnącym, świeżym tymiankiem.