Zupa z dyni
Pyszna i zdrowa zupa dyniowa. Smaczne, pożywne i szybkie pierwsze danie obiadowe. Smacznego.
1.Pokroić cebulę na drobno. Czosnek rozgnieść. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę.
2.Rozgrzać olej na wysokiej patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodać dynię i ziemniaki i również obsmażyć i wymieszać.
3.Do patelni wlać bulion, dodać curry, doprawić pieprzem i solą oraz wsypać szczyptę cukru . Wszystko wymieszać i gotować do na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
4.Po ugotowaniu wszystko razem zmiksować i dodać trochę maggi w płynie. Wsypać pestki z dyni i wymieszać.
5.Podawać na talerze dekorując gałązką pietruszki lub ulubioną przyprawą.
- 1/2 kg surowej dyni
- 25 dag ziemniaków
- 15 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ok. 1 litr bulionu
- curry
- sól
- pieprz
- cukier
- przyprawa maggi w płynie
- pół szklanki pestek z dyni