Zupa krem marchewkowo-imbirowa

Zupa krem marchewkowo-imbirowa

Pożywana i aromatyczna zupa krem z marchwi z dodatkiem imbiru, cebuli i soku z pomarańczy. Samo zdrowie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obrać cebulę i marchewkę, umyć a następnie pokroić na kawałki. Ich wielkość nie ma znaczenia ponieważ w później będą one zmiksowane. Imbir, czosnek i papryczkę chilli pokroić na drobno.

2.Na rozgrzanej oliwie z oliwek, lekko podsmażyć cebulę, a następnie dodać marchew i resztę warzyw. Podlewając bulionem warzywnym, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu gdy marchew lekko zmięknie. Uważać, aby nic się nie przypaliło.

3.Obrać ziemniak, umyć i pokroić w kostkę. Dodać na do reszty warzyw i całość zalać odrobiną bulionu. Gotować, aż ziemniaki staną się miękkie. Całość doprawić solą i pieprzem.

4.Pod koniec gotowania dolać soku z pomarańczy i wymieszać.

5.Ugotowane warzywa zmiksować na gładką masę. W przypadku gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę bulionu. Sprawdzić czy nie należy doprawić solą lub pieprzem.

6.Zupę krem przelać do talerzy, udekorować na środku odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodać listek pietruszki.


Składniki
  • 6 dużych marchwi
  • 1 duża cebula
  • imbir (ok. 5 cm korzenia)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego
  • listek pietruszki
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy zup

Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Pikantna zupa z ciecierzycy
30minut
4osoby
Pikantna zupa z ciecierzycy
Pikantna zupa z ciecierzycy w stylu indyjskim, czerpiąca swój smak z przyprawy garam masala i mielonego imbiru. Podstawą tej kremowej zupy jest bogata w błonnik puree z ciecierzycy, a także pomidory i mleczko kokosowe. Warto spróbować.
Zupa fasolowo-kukurydziana
45minut
3osoby
Zupa fasolowo-kukurydziana
Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.
Zupa marchewkowo-imbirowa
45minut
6osób
Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.