Zupa krem marchewkowo-imbirowa
Pożywana i aromatyczna zupa krem z marchwi z dodatkiem imbiru, cebuli i soku z pomarańczy. Samo zdrowie.
1.Obrać cebulę i marchewkę, umyć a następnie pokroić na kawałki. Ich wielkość nie ma znaczenia ponieważ w później będą one zmiksowane. Imbir, czosnek i papryczkę chilli pokroić na drobno.
2.Na rozgrzanej oliwie z oliwek, lekko podsmażyć cebulę, a następnie dodać marchew i resztę warzyw. Podlewając bulionem warzywnym, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do momentu gdy marchew lekko zmięknie. Uważać, aby nic się nie przypaliło.
3.Obrać ziemniak, umyć i pokroić w kostkę. Dodać na do reszty warzyw i całość zalać odrobiną bulionu. Gotować, aż ziemniaki staną się miękkie. Całość doprawić solą i pieprzem.
4.Pod koniec gotowania dolać soku z pomarańczy i wymieszać.
5.Ugotowane warzywa zmiksować na gładką masę. W przypadku gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę bulionu. Sprawdzić czy nie należy doprawić solą lub pieprzem.
6.Zupę krem przelać do talerzy, udekorować na środku odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodać listek pietruszki.
- 6 dużych marchwi
- 1 duża cebula
- imbir (ok. 5 cm korzenia)
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego
- listek pietruszki