Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, cytryną i koperkiem
Smaczna, zdrowa i sycąca sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, koperkiem i dressingiem śmietanowo-majonezowym.
1.Obrane i umyte ziemniaki, włóż do średniego rondla, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego, częściowo przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). Sprawdź, czy są gotowe, nabijając ziemniaka cienkim metalowym szpikulcem lub widelcem. Powinno łatwo wbić się w środek ziemniaka. Odcedź ziemniaki i pozwól im ostygnąć. Możesz je osuszyć na stojaku chłodzącym ustawionym nad lub w zlewie, co pozwoli uniknąć zgniatania delikatnych ziemniaków (jak to często bywa w przypadku durszlaka), a także pozwoli ziemniakom szybko ostygnąć.
2.Gdy ziemniaki osiągną do temperatury pokojowej, pokrój je na ok 1.5cm kawałki i włóż do miski. Dodaj selera, rzodkiewki, szalotki i koperek i delikatnie wymieszaj. Odłożyć na bok.
3.W małej misce wymieszaj śmietanę, majonez i musztardę. Dodaj sok z cytryny, skórkę, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowanym dressingiem polej ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj do zjedzenia.
- 900g małych, czerwonych ziemniaków
- 3/4 szklanki rzodkiewki pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 szalotki, posiekane
- ok. 1/2 szklanki drobno posiekanego selera
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/4 szklanki gęstej śmietany, dobrze schłodzonej
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- świeżo zmielona pieprz czarny
- sól