Kotlet schabowy w panierce z frytkami
Kotlet schabowy w panierce, podawany z ziemniaczkami, to klasyka polskiej kuchni. Absolutnie najpopularniejsze danie podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Życzymy smacznego!
1.Schab dokładnie myjemy, następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
2.Przy pomocy tłuczka, rozbijamy kotlety do grubości ok. 0,5 cm. Mięso rozbijamy równomiernie przez folię spożywczą, dzięki temu schab nie będzie bardzo poszarpany.
3.Solimy i pieprzymy kotlety z obydwu stron.
4.Do miseczki lub głębokiego talerza wbijamy jajka i wlewamy mleko. Następnie dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek.
5.Na osobnych talerzach wysypujemy bułkę tartą i mąkę.
6.Kotlety obtaczamy w mące, następnie moczymy z każdej ze stron w jajku z mlekiem i na końcu obtaczamy w tartej bułce.
7.Na patelni rozgrzewamy smalec do wysokiej temperatury. Smalcu ma być na tyle dużo aby kotlety były w nim prawie całkowicie zanurzone.
8.Wrzucamy kotlety na patelnie z smalcem i smażymy na średnim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej ze stron. Panierka ma się zarumienić na złoty kolor.
9.Po usmażeniu odkładamy kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, po to, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
10.Obieramy ziemniaki ze skórki i dokładnie myjemy.
11.Całe ziemniaki gotujemy przez kilka minut, a w międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku do wysokiej temperatury.
12.Odcedzamy ziemniaki i kroimy w pałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem.
13.Po zarumienieniu wyciągamy frytki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub używamy metalowego sitka, w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
14.Delikatnie solimy i wykładamy na talerze z przygotowanymi kotletami.
Jeżeli nie chcemy sami przygotowywać frytek, możemy kupić mrożone i upiec je w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Frytki możemy również posypać przyprawą do ziemniaków, papryką mieloną lub polać ketchupem albo innym sosem. Kotlet możemy również podać z pieczonymi lub ugotowanymi w wodzie ziemniakami.
Danie podajemy z ulubionymi surówkami i warzywami. Doskonale nadaje się zasmażana kapusta, mizeria z ogórków i pomidorów, sałata z sosem winegret lub śmietaną, buraczki, fasolka szparagowa i inne.
- 600g schabu bez kości
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- smalec
- 1kg ziemniaków
- 1 litr oleju
- sól
- pieprz