Kotlet schabowy w panierce z frytkami

Kotlet schabowy w panierce z frytkami

Kotlet schabowy w panierce, podawany z ziemniaczkami, to klasyka polskiej kuchni. Absolutnie najpopularniejsze danie podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Życzymy smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Schab dokładnie myjemy, następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.

2.Przy pomocy tłuczka, rozbijamy kotlety do grubości ok. 0,5 cm. Mięso rozbijamy równomiernie przez folię spożywczą, dzięki temu schab nie będzie bardzo poszarpany.

3.Solimy i pieprzymy kotlety z obydwu stron.

4.Do miseczki lub głębokiego talerza wbijamy jajka i wlewamy mleko. Następnie dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek.

5.Na osobnych talerzach wysypujemy bułkę tartą i mąkę.

6.Kotlety obtaczamy w mące, następnie moczymy z każdej ze stron w jajku z mlekiem i na końcu obtaczamy w tartej bułce.

7.Na patelni rozgrzewamy smalec do wysokiej temperatury. Smalcu ma być na tyle dużo aby kotlety były w nim prawie całkowicie zanurzone.

8.Wrzucamy kotlety na patelnie z smalcem i smażymy na średnim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej ze stron. Panierka ma się zarumienić na złoty kolor.

9.Po usmażeniu odkładamy kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, po to, aby odciekł nadmiar tłuszczu.

10.Obieramy ziemniaki ze skórki i dokładnie myjemy.

11.Całe ziemniaki gotujemy przez kilka minut, a w międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku do wysokiej temperatury.

12.Odcedzamy ziemniaki i kroimy w pałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem.

13.Po zarumienieniu wyciągamy frytki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub używamy metalowego sitka, w celu pozbycia się nadmiaru oleju.

14.Delikatnie solimy i wykładamy na talerze z przygotowanymi kotletami.


Dodatkowe wskazówki:

Jeżeli nie chcemy sami przygotowywać frytek, możemy kupić mrożone i upiec je w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Frytki możemy również posypać przyprawą do ziemniaków, papryką mieloną lub polać ketchupem albo innym sosem. Kotlet możemy również podać z pieczonymi lub ugotowanymi w wodzie ziemniakami.

Danie podajemy z ulubionymi surówkami i warzywami. Doskonale nadaje się zasmażana kapusta, mizeria z ogórków i pomidorów, sałata z sosem winegret lub śmietaną, buraczki, fasolka szparagowa i inne.

Składniki
  • 600g schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • smalec
  • 1kg ziemniaków
  • 1 litr oleju
  • sól
  • pieprz
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron