Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.
1.Mięso wymyć i włożyć do garnka.
2.Dodać obraną marchew, pietruszkę, seler oraz pozostałe składniki.
3.Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować (pamiętaj by na początku zbierać szumowinę).
4.Na patelni opiec kilka krążków cebuli i wrzucić do gotującego się rosołu.
5.W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron.
6.Z rosołu wyjąć marchewkę i pokroić w kostkę.
7.Na talerzach ułożyć makaron, posypać pokrojona marchewką, zlać rosołem i udekorować świeżą natką pietruszki.
- ćwiartka z kurczaka
- ok. 0,5kg żeberek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora
- kawałek kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 litry wody
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna (najlepiej samodzielnie zmielone suszone warzywa)
- makaron nitki