Rosół z makaronem

Rosół z makaronem

Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Mięso wymyć i włożyć do garnka.

2.Dodać obraną marchew, pietruszkę, seler oraz pozostałe składniki.

3.Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować (pamiętaj by na początku zbierać szumowinę).

4.Na patelni opiec kilka krążków cebuli i wrzucić do gotującego się rosołu.

5.W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron.

6.Z rosołu wyjąć marchewkę i pokroić w kostkę.

7.Na talerzach ułożyć makaron, posypać pokrojona marchewką, zlać rosołem i udekorować świeżą natką pietruszki.


Składniki
  • ćwiartka z kurczaka
  • ok. 0,5kg żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • kawałek kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna (najlepiej samodzielnie zmielone suszone warzywa)
  • makaron nitki
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Podobne przepisy zup

Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
30minut
4osoby
Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
Zupa Alfredo z dodatkiem świeżego brokułu to smaczna i sycąca potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu Alfredo i chrupiącego brokuła sprawia, że ta zupa staje się prawdziwą uczta dla smakoszy.
Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Zupa z pomidorami, tortellini z kurczakiem i jarmużem
45minut
4osoby
Zupa z pomidorami, tortellini z kurczakiem i jarmużem
Przepis na pyszną i pożywną jednogarnkową zupę z pomidorami, pierożkami tortellini i jarmużem, na bazie wina i bulionu.