Rosół z makaronem

Rosół z makaronem

Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Mięso wymyć i włożyć do garnka.

2.Dodać obraną marchew, pietruszkę, seler oraz pozostałe składniki.

3.Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować (pamiętaj by na początku zbierać szumowinę).

4.Na patelni opiec kilka krążków cebuli i wrzucić do gotującego się rosołu.

5.W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron.

6.Z rosołu wyjąć marchewkę i pokroić w kostkę.

7.Na talerzach ułożyć makaron, posypać pokrojona marchewką, zlać rosołem i udekorować świeżą natką pietruszki.


Składniki
  • ćwiartka z kurczaka
  • ok. 0,5kg żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • kawałek kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna (najlepiej samodzielnie zmielone suszone warzywa)
  • makaron nitki
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child