Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami
Delikatne, miękkie i pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem suszonych wiśni i orzechów włoskich, posypane cukrem i cynamonem. Świetny dodatek do kawy lub herbaty.
1.Ustaw blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2.W małej misce wymieszaj 3 łyżki cukru z cynamonem.
3.W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostałą 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i sodę. Dodaj kawałki masła i wymieszaj.
4.Dodaj wiśnie i orzechy włoskie. Wlej maślankę i mieszaj ciasto będzie lepkie.
5.Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką deskę. Uformuj kilka placków o średnicy około 5 cm i pokrój je w poprzek na osiem trójkątów.
6.Przenieś ciastka na blachę do pieczenia, tak aby się nie stykały. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz przez 18 do 20 minut, aż wierzchy ciasteczek będzie jędrny w dotyku, a brzegi i spód lekko złotobrązowe.
7.Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj do zjedzenia na ciepło.
- 1/4 szklanki cukru plus dodatkowo 3 łyżki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka uniwersalnej mąki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 3/4 szklanki suszonych wiśni
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki maślanki