Sos żurawinowy z suszonymi wiśniami
Przepis na słodki sos żurawinowy z dodatkiem suszonych wiśnie. Idealny dodatek do różnego rodzaju ciast, tortów, gofrów, lodów i innych deserów.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W średnim rondlu wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli i zagotuj.
2.Gotuj około 15 minut na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina pęknie, a sos zgęstnieje.
3.Przełóż sos do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dopraw solą.
Dodatkowe wskazówki:
Sos podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej. Jeżeli sos jest za gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody.
Składniki
- 450g świeżej lub rozmrożonej żurawiny (około 4 szklanki)
- 1 i 1/2 szklanki suszonych wiśni
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soku żurawinowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól