Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Pyszny torcik czekoladowy z wiśniami i galaretką wiśniową. Nic dodać, nic ująć. Po prostu pycha!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno cukier i żółtka. Do piany przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy ok 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza.

2.Przygotowujemy masę. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Serek mascarpone i ricottę miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Podczas miksowania, do masy dodajemy łyżeczkę roztopionej, lekko ostygłej czekolady.

3.Biszkopty dzielimy na 3 warstwy i każdą z nich nasączamy kawą i syropem wiśniowym. Przekładamy kolejno: biszkopt, masa, biszkopt, masa, wiśnie, galaretka, masa, biszkopt, masa. Całość polewamy resztą czekolady.


Dodatkowe wskazówki:

Tort możemy dowolnie udekorować. Można wykorzystać bitą śmietanę, owoce, kawałki białek czekolady lub wafelki.

Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g serka mascarpone
  • 75g masła
  • 50g ricotty
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • wiśnie w syropie
  • galaretka wiśniowa
  • kawa do nasączenia biszkoptu
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Powiązane przepisy deserów

Tiramisu
1godzina
12osób
Tiramisu
Tiramisu to niesamowicie smaczny deser pochodzenia włoskiego. Składa się z warstw delikatnego jajeczno - serowego kremu z odrobiną likieru, przekładanego biszkoptami nasączonymi kawą espresso. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Smacznego!