Torcik czekoladowy
Pyszny torcik czekoladowy z wiśniami i galaretką wiśniową. Nic dodać, nic ująć. Po prostu pycha!
1.Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy kolejno cukier i żółtka. Do piany przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy ok 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza.
2.Przygotowujemy masę. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Serek mascarpone i ricottę miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Podczas miksowania, do masy dodajemy łyżeczkę roztopionej, lekko ostygłej czekolady.
3.Biszkopty dzielimy na 3 warstwy i każdą z nich nasączamy kawą i syropem wiśniowym. Przekładamy kolejno: biszkopt, masa, biszkopt, masa, wiśnie, galaretka, masa, biszkopt, masa. Całość polewamy resztą czekolady.
Tort możemy dowolnie udekorować. Można wykorzystać bitą śmietanę, owoce, kawałki białek czekolady lub wafelki.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350g serka mascarpone
- 75g masła
- 50g ricotty
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- wiśnie w syropie
- galaretka wiśniowa
- kawa do nasączenia biszkoptu