Mix orzechów z przyprawami

Mix orzechów z przyprawami

Szybka i prosta przekąska z orzechów w przyprawach.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozsyp orzechy na blasze i piecz od 10 do 15 minut, potrząsając blachą kilka razy podczas pieczenia, aż orzechy będą ładnie przypieczone.

2.W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp kolendrę i kminek i podsmaż ok 30 sekund.

3.Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło, brązowy cukier, rozmaryn i pieprz cayenne. Zmniejsz ogień i postaw na nim patelnie. Smaż ok 2 minuty, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą,

4.Przesyp orzechy miski, polej je ciepłym masłem z przyprawami i dopraw solą sól. Dokładnie wymieszaj. Podawaj, gdy orzechy całkowicie ostygną.


Składniki
  • 4 szklanki niesolonych orzechów, np. włoskie, orzechy nerkowca, makadamia, orzechy pekan lub migdały
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1.5 łyżeczki soli
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Powiązane przepisy przekąsek

Dip z białej fasoli i karczocha
15minut
4osoby
Dip z białej fasoli i karczocha
Pyszny dip z białej fasoli i karczocha z dodatkiem sera Parmigiano Reggiano., czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. Fajny dodatek do krakersów lub chipsów.