Mix orzechów z przyprawami
Szybka i prosta przekąska z orzechów w przyprawach.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozsyp orzechy na blasze i piecz od 10 do 15 minut, potrząsając blachą kilka razy podczas pieczenia, aż orzechy będą ładnie przypieczone.
2.W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp kolendrę i kminek i podsmaż ok 30 sekund.
3.Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło, brązowy cukier, rozmaryn i pieprz cayenne. Zmniejsz ogień i postaw na nim patelnie. Smaż ok 2 minuty, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą,
4.Przesyp orzechy miski, polej je ciepłym masłem z przyprawami i dopraw solą sól. Dokładnie wymieszaj. Podawaj, gdy orzechy całkowicie ostygną.
- 4 szklanki niesolonych orzechów, np. włoskie, orzechy nerkowca, makadamia, orzechy pekan lub migdały
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1.5 łyżeczki soli