Dżem z pomidorów winogronowych

Dżem z pomidorów winogronowych

Ten pikantny dżem świetnie nadaje się jako dip do warzyw lub wspaniały dodatek do mięsa lub dań z grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotuj trzy półlitrowe słoiki.

2.Pokrojone pomidory umieść na dużej patelni i ustaw na średnim ogniu. Dodaj cukier, sok z cytryny i ocet. Gotuj 5 do 10 minut mieszając. Pomidory powinny puścić soki.

3.Doprowadź mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 10 do 15 minut, często mieszając, aż płyn znacznie się zredukuje i stanie się gęstszy, przypominający syrop.

4.Dodaj paprykę, sól i pieprz cayenne. Kontynuuj gotowanie jeszcze 2 do 3 minut, aż dżem zgęstnieje. Odstaw patelnie z ognia i przez chwilę poczekaj - mieszanka będzie nadal gęstnieć.

5.Wlej dżem do przygotowanych słoików, za pomocą lejka. Zostaw ok 2-3cm przestrzeni nad roztworem. Wytrzyj brzegi i szczelnie zakręć pokrywki. Gotuj przez ok. 15 minut w wodzie.

6.Wyjmij słoiki i odstaw, aby ostygły. Kiedy słoiki ostygną, sprawdź czy pokrywka jest szczelna.


Dodatkowe wskazówki:

Zamknięte słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej do roku. Otworzone słoiki należy przechowywać w lodówce i jak najszybciej zjeść.

Składniki
  • około 4-1/2 szklanki pomidorów winogronowych, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy przekąsek

Dip z białej fasoli i karczocha
15minut
4osoby
Dip z białej fasoli i karczocha
Pyszny dip z białej fasoli i karczocha z dodatkiem sera Parmigiano Reggiano., czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. Fajny dodatek do krakersów lub chipsów.
Mix orzechów z przyprawami
15minut
2osoby
Mix orzechów z przyprawami
Szybka i prosta przekąska z orzechów w przyprawach.