Dżem z pomidorów winogronowych
Ten pikantny dżem świetnie nadaje się jako dip do warzyw lub wspaniały dodatek do mięsa lub dań z grilla.
1.Przygotuj trzy półlitrowe słoiki.
2.Pokrojone pomidory umieść na dużej patelni i ustaw na średnim ogniu. Dodaj cukier, sok z cytryny i ocet. Gotuj 5 do 10 minut mieszając. Pomidory powinny puścić soki.
3.Doprowadź mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 10 do 15 minut, często mieszając, aż płyn znacznie się zredukuje i stanie się gęstszy, przypominający syrop.
4.Dodaj paprykę, sól i pieprz cayenne. Kontynuuj gotowanie jeszcze 2 do 3 minut, aż dżem zgęstnieje. Odstaw patelnie z ognia i przez chwilę poczekaj - mieszanka będzie nadal gęstnieć.
5.Wlej dżem do przygotowanych słoików, za pomocą lejka. Zostaw ok 2-3cm przestrzeni nad roztworem. Wytrzyj brzegi i szczelnie zakręć pokrywki. Gotuj przez ok. 15 minut w wodzie.
6.Wyjmij słoiki i odstaw, aby ostygły. Kiedy słoiki ostygną, sprawdź czy pokrywka jest szczelna.
Zamknięte słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej do roku. Otworzone słoiki należy przechowywać w lodówce i jak najszybciej zjeść.
- około 4-1/2 szklanki pomidorów winogronowych, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 i 1/2 łyżeczki soli