Dip z białej fasoli i karczocha
Pyszny dip z białej fasoli i karczocha z dodatkiem sera Parmigiano Reggiano., czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. Fajny dodatek do krakersów lub chipsów.
1.Odsącz i wypłukaj fasolę i serca karczocha. Posiekaj czosnek i rozmaryn. Zetrzyj ser Parmigiano Reggiano.
2.W robocie kuchennym lub mikserze zmiksuj fasolę, serca karczochów, czosnek i sok z cytryny na gładką pastę. Podczas miksowania dolej 2 łyżki oliwy. W razie potrzeby dodaj 1 do 2 łyżki wody, aby uzyskać gładką konsystencję. Wsyp starty ser i posiekany rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem.
3.Przełóż do miseczki, posyp dwoma szczyptami pieprzu cayenne i skrop odrobiną oliwy.
4.Podawaj z krakersami, chipsami lub pieczywem.
- 1 puszka fasoli cannellini
- 1 puszka serc karczochów
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 30g sera Parmigiano Reggiano
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mielony pieprz cayenne