Dip z białej fasoli i karczocha

Dip z białej fasoli i karczocha

Pyszny dip z białej fasoli i karczocha z dodatkiem sera Parmigiano Reggiano., czosnku, oliwy z oliwek i rozmarynu. Fajny dodatek do krakersów lub chipsów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odsącz i wypłukaj fasolę i serca karczocha. Posiekaj czosnek i rozmaryn. Zetrzyj ser Parmigiano Reggiano.

2.W robocie kuchennym lub mikserze zmiksuj fasolę, serca karczochów, czosnek i sok z cytryny na gładką pastę. Podczas miksowania dolej 2 łyżki oliwy. W razie potrzeby dodaj 1 do 2 łyżki wody, aby uzyskać gładką konsystencję. Wsyp starty ser i posiekany rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem.

3.Przełóż do miseczki, posyp dwoma szczyptami pieprzu cayenne i skrop odrobiną oliwy.

4.Podawaj z krakersami, chipsami lub pieczywem.


Składniki
  • 1 puszka fasoli cannellini
  • 1 puszka serc karczochów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 30g sera Parmigiano Reggiano
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mielony pieprz cayenne
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy przekąsek

Dżem z pomidorów winogronowych
45minut
3osoby
Dżem z pomidorów winogronowych
Ten pikantny dżem świetnie nadaje się jako dip do warzyw lub wspaniały dodatek do mięsa lub dań z grilla.
Mix orzechów z przyprawami
15minut
2osoby
Mix orzechów z przyprawami
Szybka i prosta przekąska z orzechów w przyprawach.