Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto

Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto

Makaron w stylu włoskim z szybką prosciutto, groszkiem, rukolą, czosnkiem, natką pietruszki i oczywiście parmezanem. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj osoloną wodę w garnku. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2.W międzyczasie przytnij, umyj i dokładnie wysusz rukolę; grubo posiekaj i odstaw na bok.

3.Na patelni na średnim ogniu rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj czosnek i podsmażaj, aż się zarumieni, około 2 minut. Dodaj groszek i podsmażaj, aż będzie miękki, kolejne 1-2 minuty. Dopraw lekko solą i pieprzem. Łyżką cedzakową wyjmij groszek i czosnek i odstaw.

4.Na patelni zostaw jak najwięcej płynu i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj prosciutto i smaż przez około 5 minut, aż będzie zrumienione. Dodawaj rukolę partiami, mieszając. Dolej sok z cytryny. Gotuj kilka minut.

5.Gdy makaron jest gotowy, zachowaj 1 szklankę wody z gotowania i odcedź makaron. Do dużej miski wrzuć makaron z groszkiem, prosciutto, rukolą i startym parmezanem wraz z 1/2 szklanki wody z gotowania. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.

6.Jeśli makaron wydaje się za suchy, dodaj więcej wody z gotowania. Przed podaniem udekoruj każdą porcję natką pietruszki i posyp parmezanem.


Składniki
  • 450g makaronu
  • 450g rukoli
  • 1 szklanka mrożonego groszku, rozmrożonego
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 cienkich plastrów prosciutto, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżo startego Parmigiano Reggiano + dodatkowo 3/4 szklanki do posypania
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy dań głównych

Linguine z porem, prosciutto i cytryną
45minut
2osoby
Linguine z porem, prosciutto i cytryną
Prosty przepis na smaczną, włoska pastę z szynka prosciutto i porem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.
Grillowany łosoś z pesto
30minut
4osoby
Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym
45minut
3osoby
Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym
Włoska potrawa z makaronu Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym. Prosty i przepyszny pomysł na zdrowy obiad.