Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
Makaron w stylu włoskim z szybką prosciutto, groszkiem, rukolą, czosnkiem, natką pietruszki i oczywiście parmezanem. Smacznego!
1.Zagotuj osoloną wodę w garnku. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2.W międzyczasie przytnij, umyj i dokładnie wysusz rukolę; grubo posiekaj i odstaw na bok.
3.Na patelni na średnim ogniu rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj czosnek i podsmażaj, aż się zarumieni, około 2 minut. Dodaj groszek i podsmażaj, aż będzie miękki, kolejne 1-2 minuty. Dopraw lekko solą i pieprzem. Łyżką cedzakową wyjmij groszek i czosnek i odstaw.
4.Na patelni zostaw jak najwięcej płynu i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj prosciutto i smaż przez około 5 minut, aż będzie zrumienione. Dodawaj rukolę partiami, mieszając. Dolej sok z cytryny. Gotuj kilka minut.
5.Gdy makaron jest gotowy, zachowaj 1 szklankę wody z gotowania i odcedź makaron. Do dużej miski wrzuć makaron z groszkiem, prosciutto, rukolą i startym parmezanem wraz z 1/2 szklanki wody z gotowania. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.
6.Jeśli makaron wydaje się za suchy, dodaj więcej wody z gotowania. Przed podaniem udekoruj każdą porcję natką pietruszki i posyp parmezanem.
- 450g makaronu
- 450g rukoli
- 1 szklanka mrożonego groszku, rozmrożonego
- 6 łyżek masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 cienkich plastrów prosciutto, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki świeżo startego Parmigiano Reggiano + dodatkowo 3/4 szklanki do posypania
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz