Linguine z porem, prosciutto i cytryną
Prosty przepis na smaczną, włoska pastę z szynka prosciutto i porem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.
1.Zagotuj duży garnek osolonej wody.
2.Posiekaj odkrojony tłuszcz prosciutto i połóż go na dużą patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a tłuszcz stanie się przezroczysty. Wsyp pokrojone pory, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykryj. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości, ale tak żeby pory się nie przyrumieniły.
3.Dodaj prosciutto, wymieszaj, a następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez kilka minut bez przykrycia.
4.Makaron ugotuj do miękkości. Zachowaj 1 szklankę wody z makaronu, a następnie odcedź makaron. Wsyp ugotowany makaron na patelnię, wraz z połową odlanej wody.
5.Dodaj skórkę z cytryny i sok, wymieszaj i dopraw obficie czarnym pieprzem. Gotuj przez kilka minut, w razie potrzeby dodając więcej wody z makaronu, aby rozcieńczyć sos.
6.Dodaj orzechy włoskie, wymieszaj i dopraw więcej sola i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.
Do tego również nadają się inne rodzaje makaronów, takie jak fettuccine lub tagliatelle.
- 120g cienko pokrojone prosciutto, nadmiar tłuszczu odcięty i odłożony, chuda część pokrojona w paski o szerokości ok 1 cm
- 2 łyżki masła
- 3 małe pory, tylko białe i delikatne zielone części, dobrze wypłukane i pokrojone w plastry
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 450g makaronu
- 1 łyżka starej skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych i lekko podpieczonych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól