Linguine z porem, prosciutto i cytryną

Linguine z porem, prosciutto i cytryną

Prosty przepis na smaczną, włoska pastę z szynka prosciutto i porem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj duży garnek osolonej wody.

2.Posiekaj odkrojony tłuszcz prosciutto i połóż go na dużą patelnię z masłem. Smaż na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a tłuszcz stanie się przezroczysty. Wsyp pokrojone pory, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykryj. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do miękkości, ale tak żeby pory się nie przyrumieniły.

3.Dodaj prosciutto, wymieszaj, a następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez kilka minut bez przykrycia.

4.Makaron ugotuj do miękkości. Zachowaj 1 szklankę wody z makaronu, a następnie odcedź makaron. Wsyp ugotowany makaron na patelnię, wraz z połową odlanej wody.

5.Dodaj skórkę z cytryny i sok, wymieszaj i dopraw obficie czarnym pieprzem. Gotuj przez kilka minut, w razie potrzeby dodając więcej wody z makaronu, aby rozcieńczyć sos.

6.Dodaj orzechy włoskie, wymieszaj i dopraw więcej sola i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Do tego również nadają się inne rodzaje makaronów, takie jak fettuccine lub tagliatelle.

Składniki
  • 120g cienko pokrojone prosciutto, nadmiar tłuszczu odcięty i odłożony, chuda część pokrojona w paski o szerokości ok 1 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 małe pory, tylko białe i delikatne zielone części, dobrze wypłukane i pokrojone w plastry
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 450g makaronu
  • 1 łyżka starej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych i lekko podpieczonych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy dań głównych

Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem
45minut
4osoby
Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem
Przepyszne roladki z kurczaka faszerowane młodym szpinakiem, serkiem Boursin oraz włoską szynką prosciutto. Świetny pomysł na świąteczny obiad.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.
Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
1.5godziny
3osoby
Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
45minut
4osoby
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
Makaron w stylu włoskim z szybką prosciutto, groszkiem, rukolą, czosnkiem, natką pietruszki i oczywiście parmezanem. Smacznego!