Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem
Przepyszne roladki z kurczaka faszerowane młodym szpinakiem, serkiem Boursin oraz włoską szynką prosciutto. Świetny pomysł na świąteczny obiad.
1.Rozgrzej dużą, głęboką patelnię. Włóż szpinak i smaż na dużym ogniu przez około 1 minutę, mieszając. Przełóż szpinak na durszlak i lekko ostudź. Wyciśnij jak najwięcej płynu.
2.Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Na każdym kotlecie połóż 2 plastry szynki prosciutto. Na wierzchu ułóż szpinak i kawałek sera Boursin. Zawiń kotlety z kurczaka wzdłuż i zepnij wykałaczkami. Dopraw solą i pieprzem oraz oprósz mąką.
3.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wytrzyj patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podgrzej. Ułóż faszerowanego kurczaka i smaż na dużym ogniu, z każdej strony aż będzie złoty.
4.Wlej wino i bulion na patelnię, przykryj i włóż do piekarnika. Duś 12 minut (lub do momentu aż kurczak będzie gotowy). Przełóż roladki na talerz i usuń wykałaczki. Przykryj folią i trzymaj w cieple.
5.Dodaj mieszankę skrobi kukurydzianej na patelnię i mieszaj na dużym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Dodaj pozostały kawałek sera Boursin, dopraw solą i pieprzem. Roladki polej sosem i podawaj.
- 150g młodego szpinaku
- 4 cienkich kotletów z kurczaka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 8 cienkich plastrów prosciutto
- 150g sera Boursin, pokrojony na 5 kawałków
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżce wody