Tarta z kapustą, porem i boczkiem

Tarta z kapustą, porem i boczkiem

Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Usuń i wyrzuć zewnętrzne liście kapusty i pokrój kapustę na ćwiartki. W dużym garnku zagotuj dużo osolonej wody; wrzuć kapustę i gotuj do miękkości przez 10 do 12 minut. Odcedź. Gdy jest wystarczająco chłodna, włóż kapustę do bawełnianego ręcznika kuchennego i wyciśnij nadmiar wilgoci. Wytnij i wyrzuć kawałki rdzenia. Pokrój kapustę w poprzek na bardzo cienkie paski i odmierz 2 szklanki, ciasno upakowane (resztę zachowaj na inne danie).

2.Pokrój por na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na plasterki ok 0,5cm grubości. Włóż pokrojony por do durszlaka i dokładnie spłucz pod ciepłą wodą. Dobrze odcedź i odstaw na bok.

3.Na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu, dodaj bekon i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż. Wylej tłuszcz oprócz 2 łyżek.

4.Na patelnię dodaj pory, wlej 2-3 łyżki wody i duś na małym ogniu do miękkości przez 5 do 7 minut.

5.Dodaj posiekaną kapustę i boczek, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Odstawić, aż całkowicie ostygnie.

6.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż spód do tarty na blasze do pieczenia.

7.W dużej misce wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wymieszaj z mieszanką kapusty i serem Gruyère. Wlej do przygotowanej tarty, równomiernie rozprowadź i posyp serem Parmigiano-Reggiano. Piecz przez 35 do 40 minut, aż tarta z wierzchu lekko się zarumieni.

8.Ostudź przez około 15 do 20 minut przed podaniem.


Składniki
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
  • 2 łyżki masła
  • 230g bekonu, pokrojonego w kostkę 1/4 cala, blanszowanego i dokładnie wysuszonego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 bardzo duże jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki startego sera gruyère
  • 1 częściowo upieczony spód do tarty
  • 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • sól
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
2.5godziny
4osoby
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
Pyszna potrawka z kurczaka, duszonego z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym z przyprawami. Świetny pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.