Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.
1.Usuń i wyrzuć zewnętrzne liście kapusty i pokrój kapustę na ćwiartki. W dużym garnku zagotuj dużo osolonej wody; wrzuć kapustę i gotuj do miękkości przez 10 do 12 minut. Odcedź. Gdy jest wystarczająco chłodna, włóż kapustę do bawełnianego ręcznika kuchennego i wyciśnij nadmiar wilgoci. Wytnij i wyrzuć kawałki rdzenia. Pokrój kapustę w poprzek na bardzo cienkie paski i odmierz 2 szklanki, ciasno upakowane (resztę zachowaj na inne danie).
2.Pokrój por na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na plasterki ok 0,5cm grubości. Włóż pokrojony por do durszlaka i dokładnie spłucz pod ciepłą wodą. Dobrze odcedź i odstaw na bok.
3.Na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu, dodaj bekon i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż. Wylej tłuszcz oprócz 2 łyżek.
4.Na patelnię dodaj pory, wlej 2-3 łyżki wody i duś na małym ogniu do miękkości przez 5 do 7 minut.
5.Dodaj posiekaną kapustę i boczek, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Odstawić, aż całkowicie ostygnie.
6.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż spód do tarty na blasze do pieczenia.
7.W dużej misce wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wymieszaj z mieszanką kapusty i serem Gruyère. Wlej do przygotowanej tarty, równomiernie rozprowadź i posyp serem Parmigiano-Reggiano. Piecz przez 35 do 40 minut, aż tarta z wierzchu lekko się zarumieni.
8.Ostudź przez około 15 do 20 minut przed podaniem.
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
- 2 łyżki masła
- 230g bekonu, pokrojonego w kostkę 1/4 cala, blanszowanego i dokładnie wysuszonego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 bardzo duże jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3/4 szklanki startego sera gruyère
- 1 częściowo upieczony spód do tarty
- 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- sól