Tarta z kapustą, porem i boczkiem

Tarta z kapustą, porem i boczkiem

Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Usuń i wyrzuć zewnętrzne liście kapusty i pokrój kapustę na ćwiartki. W dużym garnku zagotuj dużo osolonej wody; wrzuć kapustę i gotuj do miękkości przez 10 do 12 minut. Odcedź. Gdy jest wystarczająco chłodna, włóż kapustę do bawełnianego ręcznika kuchennego i wyciśnij nadmiar wilgoci. Wytnij i wyrzuć kawałki rdzenia. Pokrój kapustę w poprzek na bardzo cienkie paski i odmierz 2 szklanki, ciasno upakowane (resztę zachowaj na inne danie).

2.Pokrój por na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na plasterki ok 0,5cm grubości. Włóż pokrojony por do durszlaka i dokładnie spłucz pod ciepłą wodą. Dobrze odcedź i odstaw na bok.

3.Na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu, dodaj bekon i smaż, aż się zrumieni. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż. Wylej tłuszcz oprócz 2 łyżek.

4.Na patelnię dodaj pory, wlej 2-3 łyżki wody i duś na małym ogniu do miękkości przez 5 do 7 minut.

5.Dodaj posiekaną kapustę i boczek, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Odstawić, aż całkowicie ostygnie.

6.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż spód do tarty na blasze do pieczenia.

7.W dużej misce wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wymieszaj z mieszanką kapusty i serem Gruyère. Wlej do przygotowanej tarty, równomiernie rozprowadź i posyp serem Parmigiano-Reggiano. Piecz przez 35 do 40 minut, aż tarta z wierzchu lekko się zarumieni.

8.Ostudź przez około 15 do 20 minut przed podaniem.


Składniki
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
  • 2 łyżki masła
  • 230g bekonu, pokrojonego w kostkę 1/4 cala, blanszowanego i dokładnie wysuszonego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 bardzo duże jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki startego sera gruyère
  • 1 częściowo upieczony spód do tarty
  • 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • sól
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy dań głównych

Pierogi z kapustą i grzybami
2godziny
6osób
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.
Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.