Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.
1.Na małej patelni na średnim ogniu upraż orzechy włoskie, mieszając od czasu do czasu, aż będą pachnące i nieco ciemniejsze, wystarcz około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia na talerzu na ok. 3 min, a następnie przełóż do robota kuchennego.
2.Dodaj rukolę, bazylię, ser Parmigiano-Reggiano i czosnek i miksuj, aż masa będzie bardzo drobno posiekana, około 1 minuty. Przy pracującym silniku powoli dolewaj 4 łyżki oliwy. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę stołową. wody. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą.
3.Rozgrzej lekko naoliwioną patelnię grillową na średnim ogniu. Natrzyj filety z łososia pozostałą 1 łyżką stołową oliwy. Całość posyp 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Połóż filety na patelni grillowej i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
4.Podawaj z pesto.
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 70g świeżej rukoli
- 15g świeżej bazylii
- 3 łyżki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 średni ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dodatkowo więcej do patelni grillowej
- 4 x 180g filetów z łososia bez skóry
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól