Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuść 1 łyżkę masła w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe, 1,5 szklanki wody i 3/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 15 minut do wchłonięcia płynu przez ryż. Po ugotowaniu odłóż na bok.

2.W międzyczasie w 1-litrowym rondelku wymieszaj rum, brązowy cukier, 2 łyżki soku z limonki oraz pozostałe 2 łyżki masła. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania syropu. Dodaj 1/8 łyżeczki soli i zdejmij z ognia.

3.W średniej misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki z olejem, dodaj ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj kawałki wieprzowiny i wymieszaj. Nałóż wieprzowinę, paprykę i cebulę na cztery metalowe szpikulce, na przemian mięso i warzywa.

4.Rozgrzej grill gazowy lub węglowy albo podgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Naoliw ruszt lub patelnię. Grilluj szaszłyki, aż usmażą się ze wszystkich stron. Posmaruj szaszłyki syropem i grilluj, od czasu do czasu obracając, aż wieprzowina zrumieni się na zewnątrz, ale nadal będzie lekko różowa w środku.

5.Szaszłyki podawaj z ryżem. Talerz udekoruj kawałkami limonki.


Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 3/4 szklanki dobrze wstrząśniętego niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 średnie limonki, 1 łyżeczka drobno startej skórki i 1/4 szklanki soku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (w razie potrzeby więcej)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok 0,5kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 2-cm kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki (kwadraty)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
  • ćwiartki limonki do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Powiązane przepisy dań głównych

Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
30minut
2osoby
Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
Przepis na danie przyrządzone z kaczki, ryżu, ananasa, papryki, przypraw i azjatyckich sosów. Pyszna i aromatyczna potrawka w tylu azjatyckim. Warto spróbować, smacznego!
Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami
1.5godziny
4osoby
Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami
Pyszne i pożywne kanapki z burgerami z jagnięciny i kozim serem, z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, sałaty i oliwek.
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
1godzina
4osoby
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.
Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą
1godzina
4osoby
Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą
Pyszne ragout warzywne z bakłażana, pomidora, papryki i ciecierzycy.