Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuść 1 łyżkę masła w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe, 1,5 szklanki wody i 3/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 15 minut do wchłonięcia płynu przez ryż. Po ugotowaniu odłóż na bok.

2.W międzyczasie w 1-litrowym rondelku wymieszaj rum, brązowy cukier, 2 łyżki soku z limonki oraz pozostałe 2 łyżki masła. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania syropu. Dodaj 1/8 łyżeczki soli i zdejmij z ognia.

3.W średniej misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki z olejem, dodaj ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj kawałki wieprzowiny i wymieszaj. Nałóż wieprzowinę, paprykę i cebulę na cztery metalowe szpikulce, na przemian mięso i warzywa.

4.Rozgrzej grill gazowy lub węglowy albo podgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Naoliw ruszt lub patelnię. Grilluj szaszłyki, aż usmażą się ze wszystkich stron. Posmaruj szaszłyki syropem i grilluj, od czasu do czasu obracając, aż wieprzowina zrumieni się na zewnątrz, ale nadal będzie lekko różowa w środku.

5.Szaszłyki podawaj z ryżem. Talerz udekoruj kawałkami limonki.


Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 3/4 szklanki dobrze wstrząśniętego niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 średnie limonki, 1 łyżeczka drobno startej skórki i 1/4 szklanki soku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (w razie potrzeby więcej)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok 0,5kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 2-cm kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki (kwadraty)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
  • ćwiartki limonki do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Podobne przepisy dań głównych

Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Smażona wołowina z warzywami
45minut
4osoby
Smażona wołowina z warzywami
To danie łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, tworząc pełny smaków posiłek. Smażona wołowina z papryką, brokułami i marchewką jest szybkim i zdrowym wyborem na obiad lub kolację.
Fajitas z kurczaka
45minut
4osoby
Fajitas z kurczaka
Przepis na gorące meksykańskie fajitas z kurczaka, podawane w tortilli z warzywami i dodatkami.
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
1godzina
2osoby
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...