Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
1.Rozpuść 1 łyżkę masła w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe, 1,5 szklanki wody i 3/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 15 minut do wchłonięcia płynu przez ryż. Po ugotowaniu odłóż na bok.
2.W międzyczasie w 1-litrowym rondelku wymieszaj rum, brązowy cukier, 2 łyżki soku z limonki oraz pozostałe 2 łyżki masła. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania syropu. Dodaj 1/8 łyżeczki soli i zdejmij z ognia.
3.W średniej misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki z olejem, dodaj ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj kawałki wieprzowiny i wymieszaj. Nałóż wieprzowinę, paprykę i cebulę na cztery metalowe szpikulce, na przemian mięso i warzywa.
4.Rozgrzej grill gazowy lub węglowy albo podgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Naoliw ruszt lub patelnię. Grilluj szaszłyki, aż usmażą się ze wszystkich stron. Posmaruj szaszłyki syropem i grilluj, od czasu do czasu obracając, aż wieprzowina zrumieni się na zewnątrz, ale nadal będzie lekko różowa w środku.
5.Szaszłyki podawaj z ryżem. Talerz udekoruj kawałkami limonki.
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 3/4 szklanki dobrze wstrząśniętego niesłodzonego mleka kokosowego
- 1/3 szklanki ciemnego rumu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 średnie limonki, 1 łyżeczka drobno startej skórki i 1/4 szklanki soku
- 2 łyżki oleju roślinnego (w razie potrzeby więcej)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ok 0,5kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 2-cm kostkę
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki (kwadraty)
- 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
- ćwiartki limonki do dekoracji (opcjonalnie)
- sól