Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuść 1 łyżkę masła w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj ryż i wymieszaj. Dodaj mleko kokosowe, 1,5 szklanki wody i 3/4 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 15 minut do wchłonięcia płynu przez ryż. Po ugotowaniu odłóż na bok.

2.W międzyczasie w 1-litrowym rondelku wymieszaj rum, brązowy cukier, 2 łyżki soku z limonki oraz pozostałe 2 łyżki masła. Zagotuj na średnim ogniu, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania syropu. Dodaj 1/8 łyżeczki soli i zdejmij z ognia.

3.W średniej misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki z olejem, dodaj ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 i 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj kawałki wieprzowiny i wymieszaj. Nałóż wieprzowinę, paprykę i cebulę na cztery metalowe szpikulce, na przemian mięso i warzywa.

4.Rozgrzej grill gazowy lub węglowy albo podgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Naoliw ruszt lub patelnię. Grilluj szaszłyki, aż usmażą się ze wszystkich stron. Posmaruj szaszłyki syropem i grilluj, od czasu do czasu obracając, aż wieprzowina zrumieni się na zewnątrz, ale nadal będzie lekko różowa w środku.

5.Szaszłyki podawaj z ryżem. Talerz udekoruj kawałkami limonki.


Składniki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 3/4 szklanki dobrze wstrząśniętego niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 średnie limonki, 1 łyżeczka drobno startej skórki i 1/4 szklanki soku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (w razie potrzeby więcej)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • ok 0,5kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 2-cm kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na kawałki (kwadraty)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na kawałki
  • ćwiartki limonki do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Podobne przepisy dań głównych

Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Smażona wołowina z warzywami
45minut
4osoby
Smażona wołowina z warzywami
To danie łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, tworząc pełny smaków posiłek. Smażona wołowina z papryką, brokułami i marchewką jest szybkim i zdrowym wyborem na obiad lub kolację.
Fajitas z kurczaka
45minut
4osoby
Fajitas z kurczaka
Przepis na gorące meksykańskie fajitas z kurczaka, podawane w tortilli z warzywami i dodatkami.
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
1godzina
2osoby
Łosoś w sosie paprykowo-pomidorowym z curry i mleczkiem kokosowym
Przepis na kokosowego łososia curry, polany pysznym sosem na bazie papryczki i pasty pomidorowej z cebulka i przyprawami. Aż ślinka cieknie...