Gulasz wołowy z dynią, papryką i fasolą
Pyszny i sycący gulasz wołowy, duszony w sosie z winem i pomidorami z dodatkiem dyni, papryki i fasolki pinto.
1.Umyj mięso, następnie susz papierowymi ręcznikami, odetnij zbędne kawałki tłuszczu i pokrój w kostkę ok 2.5 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem.
2.W małej brytfance lub żeliwnym garnku podgrzej trochę oleju (ok 2 - 3 łyżki) na średnim ogniu. Jak tylko olej będzie bardzo gorący, wsyp mięso. Smaż ok. 10 minut mieszając, aż na wszystkich stronach kawałków wołowiny utworzy się ciemno-brązowa skórka. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Przełóż wołowinę do osobnej miski.
3.Zmniejsz ogień i do tego samego naczynia dodaj cebulę oraz posiekany czosnek, dodając jeszcze odrobinę oleju w razie potrzeby. Smaż, często mieszając, aż do zarumienienia. Wsyp chili w proszku, kminek i oregano i podsmażaj dalej ok 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Dopraw solą i pieprzem.
4.Dodaj mąkę, a następnie pomidory z puszki z sokiem, białe wino i 1 szklankę wody. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
5.Przełóż wołowinę z powrotem do garnka lub brytfanki i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie pokrywką, podkręć palnik na średni ogień i duś przez ok. 7 minut, aż sos zacznie delikatnie się gotować.
6.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230°C. Wstaw naczynie z gulaszem do rozgrzanego piekarnika (najlepiej jak najniżej) i gotuj 1 godzinę i 15 minut. Sprawdź mięso: jeśli jest kruche, to znaczy, że jest gotowe; jeśli nie, gotuj przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby możesz dolać trochę wody, jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty.
7.W międzyczasie podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj tyle oleju, aby przykryć dno patelni i podsmaż dynię oraz czerwoną i zieloną paprykę, aż warzywa będą miękka i lekko zarumieniona. Zdejmij z ognia i odstaw.
8.Wyjmij gulasz z piekarnika, ostrożnie zdejmij pokrywkę i wymieszaj mięso z podsmażonymi warzywami i fasolką pinto. Ponownie włóż pokrywkę i odstaw na ok. 15 minut, aby mięso odpoczęło. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.
9.Podawaj z ziemniakami, makaronem, ryżem lub pieczywem. Podczas podawania posyp świeżą kolendrą.
- 1.5kg karkówki wołowej bez kości
- oliwa z oliwek lub olej roślinny
- 2 duże lub 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanka chili w proszku
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka suszone oregano
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki grubo posiekanej dynia (pokrojona na kawałki wielkości kęsa)
- 2 szklanki grubo posiekanej czerwonj i zielonej papryki
- 1 szklanka fasoli pinto z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 3 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz