Kurczak w sosie pomidorowo-kaparowo-oliwkowym

Kurczak w sosie pomidorowo-kaparowo-oliwkowym

Pyszna potrawa z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem oliwek, kaparów i aromatycznych przypraw. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W miseczce wymieszaj kminek, oregano, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Na końcu dodaj rozgnieciony w prasce czosnek i odstaw na bok.

2.Umyj filety z kurczaka i pokrój na plastry o grubości ok 1.5 - 2cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj kurczaka i smaż ok 1-2 minuty z jednej i drugiej strony, aż mięso lekko się zarumieni. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią.

3.Połóż małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj pozostałe 1 łyżkę oliwy, a następnie cebulę. Smaż przez 2 do 3 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zrumieni się. Dodaj wymieszane przyprawy i czosnek i smaż cały czas mieszając przez około 20 sekund. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 30 sekund, mieszając. Wlej wino i dalej gotuj mieszając przez około 1 - 2 minuty. Zdejmij z ognia.

4.W rondelku wymieszaj pomidory z puszki wraz z sokami, brązowy cukier i 1/4 łyżeczki soli. Gotuj do momentu lekkiego wrzenia i następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj oliwki i kapary. Gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Do sosu dodaj kurczaka oraz zawartość patelni z cebulą, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj kurczaka posypanego bazylią.


Dodatkowe wskazówki:

Kurczaka podawaj z ryżem, makaronem lub kaszą.

Składniki
  • 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 400g pokrojonych w kostkę pomidorów w puszce
  • 1.5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 16 zielonych oliwek nadziewanych pimento, pokrojonych poprzecznie na trzy części
  • 1 łyżka stołowa kaparów, odsączone i wypłukane
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau

Podobne przepisy dań głównych

Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
30minut
4osoby
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.
Scallopini z kurczaka
1.5godziny
4osoby
Scallopini z kurczaka
Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.
Makaron z krewetkami, kaparami i pomidorami
45minut
2osoby
Makaron z krewetkami, kaparami i pomidorami
Szybki przepis na makaron z smażonymi krewetkami oraz pomidorami i kaparami. Proste danie do przygotowania w kilka minut.
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
2godziny
6osób
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.