Kurczak w sosie pomidorowo-kaparowo-oliwkowym
Pyszna potrawa z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem oliwek, kaparów i aromatycznych przypraw. Smacznego!
1.W miseczce wymieszaj kminek, oregano, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Na końcu dodaj rozgnieciony w prasce czosnek i odstaw na bok.
2.Umyj filety z kurczaka i pokrój na plastry o grubości ok 1.5 - 2cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj kurczaka i smaż ok 1-2 minuty z jednej i drugiej strony, aż mięso lekko się zarumieni. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią.
3.Połóż małą patelnię na średnim ogniu. Dodaj pozostałe 1 łyżkę oliwy, a następnie cebulę. Smaż przez 2 do 3 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż cebula zmięknie i zrumieni się. Dodaj wymieszane przyprawy i czosnek i smaż cały czas mieszając przez około 20 sekund. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 30 sekund, mieszając. Wlej wino i dalej gotuj mieszając przez około 1 - 2 minuty. Zdejmij z ognia.
4.W rondelku wymieszaj pomidory z puszki wraz z sokami, brązowy cukier i 1/4 łyżeczki soli. Gotuj do momentu lekkiego wrzenia i następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj oliwki i kapary. Gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Do sosu dodaj kurczaka oraz zawartość patelni z cebulą, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj kurczaka posypanego bazylią.
Kurczaka podawaj z ryżem, makaronem lub kaszą.
- 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 400g pokrojonych w kostkę pomidorów w puszce
- 1.5 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 16 zielonych oliwek nadziewanych pimento, pokrojonych poprzecznie na trzy części
- 1 łyżka stołowa kaparów, odsączone i wypłukane
- 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne