Scallopini z kurczaka

Scallopini z kurczaka

Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umieść drucianą podstawkę w blasze do pieczenia; odłożyć na bok. Podgrzej 1/4 szklanki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki kaparów i podsmaż przez około 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kapary na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przełóż kapary do miseczki i wymieszaj z pietruszką, pokruszoną czerwoną papryką i skórką z cytryny.

2.Przekrój filety z kurczaka wzdłuż na pół. Przykryj folią i ubij za pomocą młotka do kotletów na grubość około 8mm.

3.Na talerzu wymieszaj mąkę, tymianek, 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Obtocz kurczaka w mieszance z obu stron, nadmiar strzepnij.

4.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim poziomie. Połóż filety z piersi kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron. Rozgrzej piekarnik do 100°C i ustaw na środku ruszt a pod nim blachę do pieczenia. Ułóż zrumienione połówki kurczaka na ruszcie. Nie myj patelni.

5.Rozgrzej na średnim ogniu patelnię. Wlej wino i gotuj, od czasu do czasu mieszając i zeskrobując pozostałe kawałki po smażeniu kurczaka z dna patelni, aż zredukuje się do około 1/4 szklanki. Wlej bulion i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zredukuje się do około 1/3 szklanki, około 5 minut.

6.Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Za pomocą tarki zetrzyj czosnek i wrzuć na patelnię. Dodaj masło, sok z cytryny, pozostałe kapary, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotuj, stale mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści.

7.Wyjmuj kurczaka z piekarnika i polej nim sos. Udekoruj smażonymi kaparami i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 100g kaparów, odsączonych i osuszonych
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 filety z piersi kurczaka, bez kości i skóry
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 5 łyżek masła
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.