Scallopini z kurczaka
Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.
1.Umieść drucianą podstawkę w blasze do pieczenia; odłożyć na bok. Podgrzej 1/4 szklanki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki kaparów i podsmaż przez około 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kapary na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przełóż kapary do miseczki i wymieszaj z pietruszką, pokruszoną czerwoną papryką i skórką z cytryny.
2.Przekrój filety z kurczaka wzdłuż na pół. Przykryj folią i ubij za pomocą młotka do kotletów na grubość około 8mm.
3.Na talerzu wymieszaj mąkę, tymianek, 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Obtocz kurczaka w mieszance z obu stron, nadmiar strzepnij.
4.Rozgrzej oliwę na patelni na średnim poziomie. Połóż filety z piersi kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron. Rozgrzej piekarnik do 100°C i ustaw na środku ruszt a pod nim blachę do pieczenia. Ułóż zrumienione połówki kurczaka na ruszcie. Nie myj patelni.
5.Rozgrzej na średnim ogniu patelnię. Wlej wino i gotuj, od czasu do czasu mieszając i zeskrobując pozostałe kawałki po smażeniu kurczaka z dna patelni, aż zredukuje się do około 1/4 szklanki. Wlej bulion i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zredukuje się do około 1/3 szklanki, około 5 minut.
6.Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Za pomocą tarki zetrzyj czosnek i wrzuć na patelnię. Dodaj masło, sok z cytryny, pozostałe kapary, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotuj, stale mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści.
7.Wyjmuj kurczaka z piekarnika i polej nim sos. Udekoruj smażonymi kaparami i podawaj do zjedzenia.
- 100g kaparów, odsączonych i osuszonych
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 filety z piersi kurczaka, bez kości i skóry
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 średni ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 5 łyżek masła