Jagnięcina po indyjsku
Przepis na pyszny gulasz jagnięcy z indyjskimi przyprawami. Jest to uproszczona wersja aromatycznej jagnięciny Rogan Josh.
1.Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dopraw jagnięcinę solą i smaż na dużym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jagnięcina się zrumieni. Przełóż mięso na talerz.
2.Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez 4 minuty na umiarkowanym ogniu, aż lekko się zarumieni.
3.Dodaj imbir, czosnek, curry, kurkumę i pieprz cayenne i smaż przez 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, jogurt, wodę i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą.
4.Włóż jagnięcinę z powrotem na patelnię. Przykryj i duś przez około 1 godzinę na małym ogniu, aż jagnięcina będzie bardzo miękka.
5.Dodaj przyprawę garam masala i dalej gotuj przez 5 minut. Wyłów i wyrzuć liście laurowe. Udekoruj kolendrą. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1kg łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej na kawałki
- sól
- 2 cebule, cienko pokrojone
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka jogurtu pełnotłustego
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- liście kolendry, do dekoracji
- ryż basmati lub ciepły chleb naan, do podania