Szaszłyki z kurczaka w curry z sosem miętowo-jogurtowym
Przepis na proste grillowane szaszłyki drobiowe w marynacie curry, podawane z sosem jogurtowo-miętowym.
1.W dużej misce wymieszaj pastę curry z olejem i 2 łyżeczkami soli. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
2.Rozpal grilla. W średniej misce wymieszaj jogurt z majonezem, miodem, sokiem z limonki i miętą. Dopraw solą.
3.Nabij kurczaka na patyczki do szaszłyków, pozostawiając kilka milimetrów między kawałkami mięsa. Grilluj na umiarkowanie dużym ogniu, często obracając, aż mięso usmaży się na nawet lekko zwęgli.
4.Szaszłyki podawaj z dodatkiem miętowego sosu jogurtowego.
- 2 i 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- sól
- 1,2 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
- 1/4 szklanki niskotłuszczowego majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty