Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem
Świetny przepis na pysznego kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą i koperkiem, podawanego z ryżem i warzywami.
1.Kurczaka kroimy na spore kawałki. Wkładamy kurczaka do miski, następnie solimy i pieprzymy.
2.Mięso posypujemy papryką w proszku, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy tak, aby dokładnie obtoczyć kurczaka w przyprawach. Odstawiamy na 20 minut.
3.Kroimy 1 cebulę czerwoną i 1 cebulę białą na pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule na średnim ogniu przez około 1 minutę.
4.Dodajemy przecier i gorącą wodę. Całość solimy i dokładnie mieszamy, a następnie dusimy przez około 3-4 minuty.
5.Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naszego kurczaka przez około 4-5 minuty, obracając kawałki mięsa.
6.Do kurczaka przelewamy sos pomidorowy z cebulą i rozkładamy równomiernie na wierzch mięsa. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 7 minut. Po tym czasie, mieszamy dokładnie mięso z sosem i ponownie dusimy przez kolejne 5 minut.
7.Gotujemy szklankę białego ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8.Pozostałą 1 cebulę kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i wsypujemy cebulę. Smażymy do miękkości
9.Marchewkę kroimy na małe kawałki i wsypujemy na patelnię z cebulą. Mieszamy warzywa i smażymy około 3 minut.
10.Paprykę kroimy na małe paski i wsypujemy na patelnię z cebulą i marchewką. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
11.Wsypujemy kukurydzę, mieszamy i doprawiamy solą.
12.Na końcu do warzyw wsypujemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy.
13.Siekamy koperek na drobno i posypujemy nim mięso i sos. Zostawiamy na 2 minuty.
14.Na talerze przekładamy ryż z warzywami, a obok układamy kurczaka w sosie pomidorowym z koperkiem. Podajemy do zjedzenia.
Zamiast kurczaka możesz użyć indyka.
- ok. 0,5kg filetów z piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,5 łyżki słodkiej papryki czerwonej w proszku
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 2 białe cebule
- olej roślinny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150ml gorącej przegotowanej wody
- 1 duża marchewka, obrana i oczyszczona
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 nieduża czerwona papryka
- 150g kukurydzy
- kilka gałązek świeżego koperku