Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem

Świetny przepis na pysznego kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą i koperkiem, podawanego z ryżem i warzywami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kurczaka kroimy na spore kawałki. Wkładamy kurczaka do miski, następnie solimy i pieprzymy.

2.Mięso posypujemy papryką w proszku, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy tak, aby dokładnie obtoczyć kurczaka w przyprawach. Odstawiamy na 20 minut.

3.Kroimy 1 cebulę czerwoną i 1 cebulę białą na pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule na średnim ogniu przez około 1 minutę.

4.Dodajemy przecier i gorącą wodę. Całość solimy i dokładnie mieszamy, a następnie dusimy przez około 3-4 minuty.

5.Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naszego kurczaka przez około 4-5 minuty, obracając kawałki mięsa.

6.Do kurczaka przelewamy sos pomidorowy z cebulą i rozkładamy równomiernie na wierzch mięsa. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 7 minut. Po tym czasie, mieszamy dokładnie mięso z sosem i ponownie dusimy przez kolejne 5 minut.

7.Gotujemy szklankę białego ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

8.Pozostałą 1 cebulę kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i wsypujemy cebulę. Smażymy do miękkości

9.Marchewkę kroimy na małe kawałki i wsypujemy na patelnię z cebulą. Mieszamy warzywa i smażymy około 3 minut.

10.Paprykę kroimy na małe paski i wsypujemy na patelnię z cebulą i marchewką. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

11.Wsypujemy kukurydzę, mieszamy i doprawiamy solą.

12.Na końcu do warzyw wsypujemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

13.Siekamy koperek na drobno i posypujemy nim mięso i sos. Zostawiamy na 2 minuty.

14.Na talerze przekładamy ryż z warzywami, a obok układamy kurczaka w sosie pomidorowym z koperkiem. Podajemy do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast kurczaka możesz użyć indyka.

Składniki
  • ok. 0,5kg filetów z piersi kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 białe cebule
  • olej roślinny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 duża marchewka, obrana i oczyszczona
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 150g kukurydzy
  • kilka gałązek świeżego koperku
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
45minut
4osoby
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.