Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem

Świetny przepis na pysznego kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą i koperkiem, podawanego z ryżem i warzywami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kurczaka kroimy na spore kawałki. Wkładamy kurczaka do miski, następnie solimy i pieprzymy.

2.Mięso posypujemy papryką w proszku, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy tak, aby dokładnie obtoczyć kurczaka w przyprawach. Odstawiamy na 20 minut.

3.Kroimy 1 cebulę czerwoną i 1 cebulę białą na pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule na średnim ogniu przez około 1 minutę.

4.Dodajemy przecier i gorącą wodę. Całość solimy i dokładnie mieszamy, a następnie dusimy przez około 3-4 minuty.

5.Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naszego kurczaka przez około 4-5 minuty, obracając kawałki mięsa.

6.Do kurczaka przelewamy sos pomidorowy z cebulą i rozkładamy równomiernie na wierzch mięsa. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy na małym ogniu około 7 minut. Po tym czasie, mieszamy dokładnie mięso z sosem i ponownie dusimy przez kolejne 5 minut.

7.Gotujemy szklankę białego ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

8.Pozostałą 1 cebulę kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i wsypujemy cebulę. Smażymy do miękkości

9.Marchewkę kroimy na małe kawałki i wsypujemy na patelnię z cebulą. Mieszamy warzywa i smażymy około 3 minut.

10.Paprykę kroimy na małe paski i wsypujemy na patelnię z cebulą i marchewką. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.

11.Wsypujemy kukurydzę, mieszamy i doprawiamy solą.

12.Na końcu do warzyw wsypujemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

13.Siekamy koperek na drobno i posypujemy nim mięso i sos. Zostawiamy na 2 minuty.

14.Na talerze przekładamy ryż z warzywami, a obok układamy kurczaka w sosie pomidorowym z koperkiem. Podajemy do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast kurczaka możesz użyć indyka.

Składniki
  • ok. 0,5kg filetów z piersi kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 białe cebule
  • olej roślinny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 duża marchewka, obrana i oczyszczona
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 150g kukurydzy
  • kilka gałązek świeżego koperku
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
45minut
4osoby
Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
Posty przepis na smażone krewetki z pieczona kukurydzą i porem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
1godzina
4osoby
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami i jarmużem
Prosty przepis na pieczone udka z kurczaka z jarmużem, ziemniakami i cebulą, podawane z kawałkami cytryny.
Jagnięcina po indyjsku
2godziny
4osoby
Jagnięcina po indyjsku
Przepis na pyszny gulasz jagnięcy z indyjskimi przyprawami. Jest to uproszczona wersja aromatycznej jagnięciny Rogan Josh.