Kibiny
Kibiny to pyszne litewskie pierogi lepione z ciasta drożdżowego lub kruchego, nadziewane farszem mięsnym. Zapraszamy do spróbowania.
1.Mięso mielimy przez grube oczka jak na kiełbasę. Siekamy czosnek i dodajemy do mięsa. Pokrojoną cebulę podsmażamy, po przestygnięciu dodajemy ją do mięsa. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
2.Mięso wyrabiamy dodając szklankę przegotowanej lub mineralnej wody. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
3.Na stolnicy siekamy mąkę z lekko roztopionym masłem. Rozbijamy jajka, dolewamy śmietanę, mieszamy i dodajemy do ciasta, które odrobinę solimy.
4.Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Potem ciasto rozwałkowujemy jak na makaron. Wykrajamy większe krążki.
5.Nadziewamy krążki farszem i sklejamy w warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi ustawiamy warkoczem do góry i obficie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
6.Pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Bardzo smaczna jest również wersja tych pierogów z farszem z kapustą i grzybami. Kibiny można podawać razem z śmietaną lub jogurtem naturalnym.
- 0.5kg mąki pszennej
- kostka masła
- 2 jajka
- szklanka śmietany 36%
- 1kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 ceblue
- sól
- pieprz
- majeranek