Wegetariańskie klopsiki

Wegetariańskie klopsiki

Oryginalny przepis na pyszne klopsiki wegetariańskie, przyrządzane z kalafiora, czarnej fasoli, komosy ryżowej i grzybków shiitake. Świetna bezmięsna alternatywa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wsyp komosę ryżową do rondelka, wlej wodę i dodaj 1/4 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia na wysokim ogniu. Przykryj i zredukuj ogień do średnio-niskiego. Gotuj około 12 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a komosa ugotowana. Przełóż na talerz lub do miski i odstaw do ostudzenia.

2.Włóż kalafior do dużej miski i dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Wyłóż kalafior na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut do miękkości i zrumienienia, mieszając w połowie czasu pieczenia. Wyjmij z piekarnika, odstaw i ostudź.

3.W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj grzyby i smaż około 4 minuty, aż zbrązowieją z jednej strony. Wymieszaj i kontynuuj smażenie jeszcze około 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie i zarumienione. Dodaj szalotkę, czosnek, koper włoski i 1/4 łyżeczki soli. Smaż około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szalotka zmięknie, Zdejmij z ognia, odstaw i ostudź.

4.Gdy grzyby ostygną, zmiksuj na drobno orzechy pekan w robocie kuchennym. Przełóż do dużego naczynia. Następnie zmiskuj czarną fasolę do konsystencji pasty. Dodaj do miski z orzechami. Dalej zmiksuj mieszankę grzybów, aż zostanie drobno posiekana. Dodaj do miski. Dodaj upieczony kalafior, drożdże, pietruszkę, jajko, gotowaną komosę ryżową i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5.Używając czystych rąk, uformuj czubate łyżki mieszanki w kulki. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Połóż bezmięsne klopsiki na patelni i smaż około 5 minut, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Przełóż na półmisek i udekoruj pietruszką.


Składniki
  • 1/2 szklanki niegotowanej białej komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki pokrojony kalafiora (z 1 dużej główki kalafiora lub 12-uncjowego opakowania)
  • oliwa z oliwek
  • 200g pokrojonych świeżych grzybów shiitake
  • 1 średnia szalotka, drobno posiekana
  • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki prażonych połówek orzechów pekan
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1/4 szklanki drożdży
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki, plus więcej do dekoracji
  • 1 duże jajko, lekko ubite
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.