Wegetariańskie klopsiki
Oryginalny przepis na pyszne klopsiki wegetariańskie, przyrządzane z kalafiora, czarnej fasoli, komosy ryżowej i grzybków shiitake. Świetna bezmięsna alternatywa.
1.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wsyp komosę ryżową do rondelka, wlej wodę i dodaj 1/4 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia na wysokim ogniu. Przykryj i zredukuj ogień do średnio-niskiego. Gotuj około 12 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a komosa ugotowana. Przełóż na talerz lub do miski i odstaw do ostudzenia.
2.Włóż kalafior do dużej miski i dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Wyłóż kalafior na blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut do miękkości i zrumienienia, mieszając w połowie czasu pieczenia. Wyjmij z piekarnika, odstaw i ostudź.
3.W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj grzyby i smaż około 4 minuty, aż zbrązowieją z jednej strony. Wymieszaj i kontynuuj smażenie jeszcze około 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie i zarumienione. Dodaj szalotkę, czosnek, koper włoski i 1/4 łyżeczki soli. Smaż około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szalotka zmięknie, Zdejmij z ognia, odstaw i ostudź.
4.Gdy grzyby ostygną, zmiksuj na drobno orzechy pekan w robocie kuchennym. Przełóż do dużego naczynia. Następnie zmiskuj czarną fasolę do konsystencji pasty. Dodaj do miski z orzechami. Dalej zmiksuj mieszankę grzybów, aż zostanie drobno posiekana. Dodaj do miski. Dodaj upieczony kalafior, drożdże, pietruszkę, jajko, gotowaną komosę ryżową i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5.Używając czystych rąk, uformuj czubate łyżki mieszanki w kulki. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Połóż bezmięsne klopsiki na patelni i smaż około 5 minut, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Przełóż na półmisek i udekoruj pietruszką.
- 1/2 szklanki niegotowanej białej komosy ryżowej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 szklanki pokrojony kalafiora (z 1 dużej główki kalafiora lub 12-uncjowego opakowania)
- oliwa z oliwek
- 200g pokrojonych świeżych grzybów shiitake
- 1 średnia szalotka, drobno posiekana
- 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 1/2 szklanki prażonych połówek orzechów pekan
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 1/4 szklanki drożdży
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki, plus więcej do dekoracji
- 1 duże jajko, lekko ubite