Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek jest jedną z tradycyjnych polskich zup i ma swoje honorowe miejsce w naszej narodowej kuchni. Zupa ta jest często podawana podczas różnych uroczystości, a w okresie wielkanocnym jest wręcz daniem obowiązkowym. Pożywny żurek znakomicie sprawdza się podczas chłodnych zimowych i jesiennych dni. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do garnka włożyć żeberka kości wieprzowe razem z porem, marchewką, liściem kapusty, pietruszką i selerem, które należy obrać i dokładnie umyć. Wlać wodę i zagotować.

2.Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować na średnim ogniu.

3.Nie obraną cebulę opalić na palniku kuchenki lub na patelni i włożyć do garnka.

4.Dodać suszone grzybki, gałązki natki pietruszki i oliwę.

5.Gotować na małym ogniu pod przykrywką przez około 1,5 godzinę do aż do momentu gdy warzywa staną się miękkie. W międzyczasie usuwać powstałą „szumowinę”.

6.Po ugotowaniu odstawić bulion do lekkiego ostygnięcia a następnie odcedzić.

7.Ponownie postawić bulion na ogniu i włożyć do garnka surową białą kiełbasę. Gotować przez ok. 20 min na wolnym ogniu.

8.W międzyczasie na małej patelni prażyć przez 10 minut nieobrany ząbek czosnku, a następnie delikatnie rozgnieść.

9.Wyciągnąć kiełbasę i pokroić na plasterki, a następnie z powrotem wrzucić ją do garnka.

10.Wlać zakwas, chrzan, czosnek, majeranek i gotować jeszcze przez 10 minut.

11.Odstawić zupę z ognia, a następnie dodać śmietanę ale uważać żeby się nie zważyła.

12.W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Jeżeli jest taka konieczność, to można również dodać trochę więcej śmietany.

13.Zupę podawać z ugotowanym i pokrojonym jajkiem oraz pieczywem.


Dodatkowe wskazówki:

Do zupy można dodać ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Zakwas na żurek można kupić już gotowy, ale najlepiej przyrządzić go samodzielnie.

Składniki
  • 2 litry wody
  • 300g wędzonych żeberek
  • 200g kości wieprzowych lub wołowych
  • 500g surowej białej kiełbasy
  • 500ml żytniego zakwasu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • liść kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 suszone grzyby (np. borowiki)
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany do zup i sosów - 18% lub 30%
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej