Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Żurek jest jedną z tradycyjnych polskich zup i ma swoje honorowe miejsce w naszej narodowej kuchni. Zupa ta jest często podawana podczas różnych uroczystości, a w okresie wielkanocnym jest wręcz daniem obowiązkowym. Pożywny żurek znakomicie sprawdza się podczas chłodnych zimowych i jesiennych dni. Smacznego!
1.Do garnka włożyć żeberka kości wieprzowe razem z porem, marchewką, liściem kapusty, pietruszką i selerem, które należy obrać i dokładnie umyć. Wlać wodę i zagotować.
2.Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować na średnim ogniu.
3.Nie obraną cebulę opalić na palniku kuchenki lub na patelni i włożyć do garnka.
4.Dodać suszone grzybki, gałązki natki pietruszki i oliwę.
5.Gotować na małym ogniu pod przykrywką przez około 1,5 godzinę do aż do momentu gdy warzywa staną się miękkie. W międzyczasie usuwać powstałą „szumowinę”.
6.Po ugotowaniu odstawić bulion do lekkiego ostygnięcia a następnie odcedzić.
7.Ponownie postawić bulion na ogniu i włożyć do garnka surową białą kiełbasę. Gotować przez ok. 20 min na wolnym ogniu.
8.W międzyczasie na małej patelni prażyć przez 10 minut nieobrany ząbek czosnku, a następnie delikatnie rozgnieść.
9.Wyciągnąć kiełbasę i pokroić na plasterki, a następnie z powrotem wrzucić ją do garnka.
10.Wlać zakwas, chrzan, czosnek, majeranek i gotować jeszcze przez 10 minut.
11.Odstawić zupę z ognia, a następnie dodać śmietanę ale uważać żeby się nie zważyła.
12.W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Jeżeli jest taka konieczność, to można również dodać trochę więcej śmietany.
13.Zupę podawać z ugotowanym i pokrojonym jajkiem oraz pieczywem.
Do zupy można dodać ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Zakwas na żurek można kupić już gotowy, ale najlepiej przyrządzić go samodzielnie.
- 2 litry wody
- 300g wędzonych żeberek
- 200g kości wieprzowych lub wołowych
- 500g surowej białej kiełbasy
- 500ml żytniego zakwasu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- liść kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 suszone grzyby (np. borowiki)
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów - 18% lub 30%