Sałatka grecka z musem feta
Pyszna i zdrowa sałatka grecka, zawierająca typowe składniki, takie jak pomidory, oliwki oraz ser feta w nieco innym wydaniu. Warto sprawdzić i spróbować.
1.Na małej patelni wymieszaj ser feta z śmietanką i gotuj na średnim ogniu około 1 minutę, aż feta się lekko rozpuści.
2.Dodaj zmiękczoną żelatynę i przełóż do blendera. Miksuj na gładką masę. Doprawiamy białym pieprzem. Przełóż do płytkiej miski i wstaw do lodówki na 30 minut aż stężeje.
3.Wyjmij mus feta z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 minut.
4.Wymieszaj mus i rozlej na środku każdego talerza. Na wierzchu ułóż pomidory, lekko przyprawiając solą i czarnym pieprzem.
5.Skrop oliwą z oliwek, udekoruj oliwkami, czerwoną cebulą i oregano. Podawaj do zjedzenia.
- 170g greckiego sera feta, pokruszonego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3/4 łyżeczki bezsmakowej żelatyny zmiękczonej w 3/2 łyżki wody
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1kg pomidorów o różnych kolorach, pokrojonych w plastry, ćwiartki lub połówki
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 16 oliwek kalamata bez pestek, przekrojonych na pół
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano