Sałatka ziemniaczana z groszkiem i szalotką
Pyszna sałatka ziemniaczana z groszkiem, polana sosem majonezowym z dodatkiem szalotki. Świetna jako dodatek do obiadu lub na grilla.
1.Włóż ziemniaki do garnka, dodaj 2 łyżki soli i tyle wody, aby przykryć ziemniaki. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż będą miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania, wsyp groszek i gotuj do miękkości.
2.Odsączyć ziemniaki i groszek na durszlaku. Przełóż ziemniaki osobno, a groszek opłucz pod zimną wodą i zostaw do ostygnięcia i aby odciekły. Gdy ziemniaki trochę ostygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
3.W miseczce wymieszaj majonez, olej, skórkę i sok z cytryny oraz 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. W osobnej misce wymieszaj ocet z 2 łyżeczkami soli.
4.Gdy ziemniaki są już wystarczająco chłodne wrzuć je do mieszanki octu i soli, a następnie wymieszaj z około połową dressingu majonezowego. Dodaj groszek, szalotkę, zioła, pozostały dressing oraz sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Przed podaniem ostudź do temperatury pokojowej.
- 1.5kg małych i średnich młodych ziemniaków, umyte i wyszorowane
- 1.5 szklanki groszku cukrowego, okrojonego i pokrojonego po przekątnej na 1-cm kawałki
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki szalotki
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej mięta
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól