Sałatka ziemniaczana z pieczonym kalafiorem
Prosta sałatka ziemniaczana z dodatkiem pieczonego kalafiora oraz sosu na bazie majonezu i musztardy z kaparami i szalotką.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dużej blasze do pieczenia wyłóż kalafior, polej olejem i dopraw solą. Piecz przez 25 do 30 minut. W połowie przemieszaj raz. Piecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
2.W międzyczasie, w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą, ugotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź i przełóż na blachę. Polej octem i zostaw do ostudzenia.
3.W dużej misce wymieszaj majonez, szalotki, musztardę, kapary i 1/4 szklanki natki pietruszki.
4.Do miski wsyp kalafiora i ziemniaki, wymieszaj. Dopraw solą i udekoruj natką pietruszki. Sałatkę podawaj posypaną chrzanem.
- 1,2kg kalafiora, pokrojonego na mniejsze różyczki
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- sól
- 1kg młodych ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na pół i pokrojonych w poprzek na mniejsze kawałki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 szklanka majonezu
- 2 małe szalotki, posiekane
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 szklanki solonych kaparów, odsączonych, opłukanych i drobno posiekanych
- 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, plus więcej do dekoracji
- drobno starty świeży chrzan