Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym

Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym

Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem i escarole z dodatkiem ciecierzycy, ziołowo-czosnkowym sosem winegret i parmezanem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odcedź olej z tuńczyka do szklanki. Jeżeli to konieczne, dolej oliwę, tak aby w sumie było 1/2 szklanki. W średniej misce rozdrobnij tuńczyka na duże kawałki i odstaw na bok.

2.W rondlu o pojemności 1 litra rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty szalotkę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż około 1 minuty, aż zacznie pachnieć. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny, pietruszką, rozmarynem i płatkami pieprzu.

3.Do dużej miski wrzuć pokrojoną escarole, ciecierzycę i cebulę. Wlej ciepły vinaigrette, tak aby dobrze pokryć warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4.Podziel sałatkę na cztery talerze obiadowe i posyp każdy ćwiartką tuńczyka. Skrop pozostałym dressingiem tuńczyka, posyp serem i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Escarole można zamienić z inna sałatą, np. sałata lodową.

Składniki
  • 2 puszki dobrej jakości tuńczyka w oleju
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 średnia główka escarole, przycięta, oczyszczona i pokrojona na kawałki wielkości kęsa
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej wzdłuż
  • 50g sera Parmigiano-Reggiano, stary na tarce
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Podobne przepisy sałatek

Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
1.5godziny
4osoby
Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
Ta hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i marynowanymi pomidorami łączy soczyste marynowane pomidorki z octem sherry, tworząc słodko-pikantną kompozycję smaków.
Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami
30minut
8osób
Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami
Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z ciecierzycą, oliwkami, sosem winegret i ziołami. Świetna opcja na wszelkie przyjęcia lub święta.
Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki
15minut
2osoby
Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki
Pyszna sałatka wegetariańska z ciecierzycy, marchewki, rzodkiewki i szalotki z dodatkiem pietruszki i kolendry. Zdrowy pomysł na drugie śniadanie lub lunch.
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
45minut
4osoby
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.