Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym

Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym

Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem i escarole z dodatkiem ciecierzycy, ziołowo-czosnkowym sosem winegret i parmezanem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odcedź olej z tuńczyka do szklanki. Jeżeli to konieczne, dolej oliwę, tak aby w sumie było 1/2 szklanki. W średniej misce rozdrobnij tuńczyka na duże kawałki i odstaw na bok.

2.W rondlu o pojemności 1 litra rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty szalotkę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż około 1 minuty, aż zacznie pachnieć. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny, pietruszką, rozmarynem i płatkami pieprzu.

3.Do dużej miski wrzuć pokrojoną escarole, ciecierzycę i cebulę. Wlej ciepły vinaigrette, tak aby dobrze pokryć warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4.Podziel sałatkę na cztery talerze obiadowe i posyp każdy ćwiartką tuńczyka. Skrop pozostałym dressingiem tuńczyka, posyp serem i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Escarole można zamienić z inna sałatą, np. sałata lodową.

Składniki
  • 2 puszki dobrej jakości tuńczyka w oleju
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 średnia główka escarole, przycięta, oczyszczona i pokrojona na kawałki wielkości kęsa
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, bardzo cienko pokrojonej wzdłuż
  • 50g sera Parmigiano-Reggiano, stary na tarce
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy sałatek

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
15minut
4osoby
Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
45minut
6osób
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
Pyszna śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, ikrą z pstrąga, jajkami, marchewką i groszkiem.
Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
1.5godziny
4osoby
Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
Ta hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i marynowanymi pomidorami łączy soczyste marynowane pomidorki z octem sherry, tworząc słodko-pikantną kompozycję smaków.