Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i bazylią
Prosta letnia sałatka ziemniaczana z dodatkiem żółtej kukurydzy, świeżej bazylii, selera i koperku.
1.Zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj 2 łyżki soli. Włóż kukurydzę i gotuj około 4 minut do miękkości. Wyjmij kukurydzę i odstaw na około 10 minut, aż ostygnie.
2.Ponownie zagotuj wodę. Wsyp ziemniaki i gotuj przez ok. 15 minut, do miękkości. Odcedź i ostudź.
3.Wymieszaj w misce posiekaną cebulę i ocet. Odstaw na 10 minut.
4.Dodaj seler, majonez, posiekaną bazylię, posiekany koperek, pieprz i pozostałe 2 i 1/2 łyżeczki soli.
5.Zdejmij ziarna kukurydzy z kolby i następnie do miski wsyp kukurydzę i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj tak aby składniki dobrze się połączyły.
6.Przykryj sałatkę i odstaw na co najmniej 2 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem i udekoruj gałązkami kopru.
- 2 litry wody
- 2 łyżki plus 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 średni kłos świeżej żółtej kukurydzy
- 1kg młodych, czerwonych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki octu winnego
- 3 średnie łodygi selera, drobno posiekane
- 3/4 filiżanka majonezu
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, plus kilka gałązek koperku, do dekoracji
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu