Sałatka z ziarnami farro, pomidorkami i fasolką szparagową z sosem feta
Oryginalna i aromatyczna sałatka z ziarnami farro, pomidorkami i fasolką szparagową. Pożywna sałatka, która zachwyci Ciebie i Twoich gości.
1.Zagotuj średni garnek osolonej wody na dużym ogniu. Napełnij średnią miskę zimną wodą. Dodaj fasolkę szparagową do wrzącej wody i gotuj do miękkości przez około 30 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś fasolę do zimnej wody, aby ostygła. Odcedź fasolę.
2.Dodaj ziarna farro do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Odcedź i schłódź.
3.Przygotowujemy sos. Do miksera wsyp ser feta, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny i sok, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/4 łyżeczki soli. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
4.W dużej misce delikatnie wymieszaj ugotowanego farro, pomidory, fasolkę szparagową, ciecierzycę, około 1/2 szklanki sosu, 1/3 szklanki pistacji i porzeczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na wierzch posyp pozostałe pistacje i polej pozostałym sosem. Udekoruj ziołami wedle uznania.
- 240g fasolki szparagowej, pokrojonych w ok 3 cm kawałki
- 3/4 szklanki zieren farro, wypłukanych
- 2 szklanki pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
- 1/3 szklanki plus 1 łyżka stołowa prażonych pistacje, grubo posiekanych
- 1/3 szklanki porzeczek
- 120g sera feta
- 1/2 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki startej skórka z cytryny
- 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- zioła do dekoracji, np. bazylia, pietruszka