Sałatka z pomidorów i chleba
Sałatka na bazie świeżych i suszonych pomidorów, z grillowanym chlebem, ziołami i oliwą. Pyszny dodatek do obiadu lub jako osobne dania na lunch lub kolację.
1.W małej misce wymieszaj oliwę, ocet, czosnek i szczyptę soli i pieprzu. Dodać szalotkę i wymieszaj.
2.Rozgrzej patelnię grillową. Kromki chleba posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i lekko dopraw solą. Podsmaż na złoty kolor, raz przewracając na drugą stronę. Przenieś chleb na deskę do krojenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.
3.Pokrój pomidory w kostkę i przełóż do dużej miski. Wymieszaj pomidory z dressingiem i sporą szczyptą soli i następnie odstaw na 5 minut.
4.Wymieszaj pomidory z pieczywem, bazylią, miętą, suszonymi pomidorami, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Odstaw na 15 do 20 minut przed podaniem. Od czasu do czasu wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżka i 2 łyżeczki octu winnego
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 230g chleba, krojonego w kromki
- 600g dojrzałych pomidorów
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w cienkie plasterki