Sałatka z pomidorkami, bazylią, świeżą mozzarellą i chlebem

Sałatka z pomidorkami, bazylią, świeżą mozzarellą i chlebem

Świetna, aromatyczna sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kulkami mozzarelli, bazylią i kawałkami pieczonego chleba.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozerwij chleb na 2-3cm kawałki, ułóż je w stos na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami stołowymi. oleju. Posyp solą, wymieszaj i piecz 8 - 12 minut, od czasu do czasu obracając, aż kostki chleba będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.

2.Zagotuj wodę w rondlu. Dodaj liście bazylii, skórkę z cytryny i blanszuj przez 5 sekund. Przenieś bazylię i skórkę do blendera i kilka razy zmiksuj. W trakcie pracy blendera powoli dolewaj pozostałą oliwę i miksuj przez 60 sekund.

3.W dużej misce wymieszaj pomidory koktajlowe, mozzarellę, kostki chleba i mieszankę oliwy z bazylią i skórką cytryny. Odstaw na 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Posyp płatkami chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Składniki
  • 4 szklanki małych pomidorków koktajlowych, pokrojone na pół
  • 400g świeżych kulek mozzarelli
  • 6 kromek chleba ciabatta
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 30 listków bazylii
  • 1 mały pasek skórki z cytryny o długości około 5cm (bez białego miąższu)
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chile
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z ziarnami farro, pomidorkami i fasolką szparagową z sosem feta
45minut
4osoby
Sałatka z ziarnami farro, pomidorkami i fasolką szparagową z sosem feta
Oryginalna i aromatyczna sałatka z ziarnami farro, pomidorkami i fasolką szparagową. Pożywna sałatka, która zachwyci Ciebie i Twoich gości.