Sałatka z pomidorkami, bazylią, świeżą mozzarellą i chlebem
Świetna, aromatyczna sałatka z pomidorkami koktajlowymi, kulkami mozzarelli, bazylią i kawałkami pieczonego chleba.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozerwij chleb na 2-3cm kawałki, ułóż je w stos na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami stołowymi. oleju. Posyp solą, wymieszaj i piecz 8 - 12 minut, od czasu do czasu obracając, aż kostki chleba będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
2.Zagotuj wodę w rondlu. Dodaj liście bazylii, skórkę z cytryny i blanszuj przez 5 sekund. Przenieś bazylię i skórkę do blendera i kilka razy zmiksuj. W trakcie pracy blendera powoli dolewaj pozostałą oliwę i miksuj przez 60 sekund.
3.W dużej misce wymieszaj pomidory koktajlowe, mozzarellę, kostki chleba i mieszankę oliwy z bazylią i skórką cytryny. Odstaw na 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Posyp płatkami chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- 4 szklanki małych pomidorków koktajlowych, pokrojone na pół
- 400g świeżych kulek mozzarelli
- 6 kromek chleba ciabatta
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 30 listków bazylii
- 1 mały pasek skórki z cytryny o długości około 5cm (bez białego miąższu)
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chile
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól